"Grotesk" og "skammeligt" - festivaler undrer sig over Styrelsen for Patientsikkerhed

Hos Smukfest i Skanderborg forstår de ikke, at man kan tillade folk at samles til Brøndbys guldfest, når de ikke kan fortsætte planlægningen af en festival i august.

Det blev ikke en supersprederbegivenhed, da tusindvis af euforiske fodboldfans i sidste uge fejrede fodboldklubben Brøndby IF's første mesterskab siden 2005. Alligevel giver det ikke anledning til at tillade andre begivenheder med tusindvis af deltagere.

Sådan lød konklusionen fra Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag. Og det undrer flere festivaler, der har måtte aflyse denne sommer. Festivalerne må samle 2000 deltagere opdelt i zoner med 200, eller fra 1. august op til 5000 deltagere i sektioner med 500.

- Jeg synes ærlig talt, at det er grotesk, at andre kan samle sig i så store ”demonstrationer”, når vi ikke kan få lov at fortsætte vores planlægning af en festival i august, siger Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest, med henvisning til at fejringen var anmeldt som demonstration.

I Nordsjælland deler formand for Musik i Lejet, Peter Maarbjerg, samme holdning.

- Det er med stor ærgrelse, at vi ser, hvordan andre kan få lov til at forsamle sig i store grupper, når vi ikke kan få mulighed for at afholde vores festival, siger han.

Festivaler

Lettelsen hos styrelsen

Flere eksperter frygtede, at fejringen i Brøndby ville føre til stor smittespredning, men onsdag gjorde Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) klart, at det ikke var tilfældet. 96 personer var blevet smittet.

- Vi kan se, at antallet af smittede falder dag for dag, og det er vi naturligvis både lettede over og glade for, sagde direktør Anette Lykke Petri til TV 2.

Det vækker undren hos flere festivaler, at de ikke kan afholde deres arrangementer, når så mange kunne fejre guld. Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson og Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Det vækker undren hos flere festivaler, at de ikke kan afholde deres arrangementer, når så mange kunne fejre guld. Arkivfoto. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson og Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Samtidig gjorde hun klart, at der var tale om en begivenhed, som ellers havde stort potentiale for smittespredning.

Og det får kun festivalarrangørerne til at undre sig endnu mere. For på festivalerne ville der ovenikøbet være en bedre kontrol med gæsterne.

- Hos os kan vi afholde et arrangement i gennemregulerede rammer, hvor deltagerne skal købe billet, ind bag et hegn og eksempelvis vise coronapas. Det er ikke i orden, og det er skammeligt, at politikerne har ladet alle store arrangementer blive aflyst, siger Søren Eskildsen.

Brøndbyfans i march før mesterskabskampen set fra luften. Foto: Presse-Fotos.dk
Brøndbyfans i march før mesterskabskampen set fra luften. Foto: Presse-Fotos.dk

Kan ikke træffe en beslutning

Fordi styrelsen ikke kender det nøjagtige deltagertal til mesterskabsfejringen 24. maj eller ved, hvor mange der var testet, immune eller vaccineret på forhånd, så vil det ifølge Anette Lykke Petri ”være alt for vidtgående at træffe beslutninger om fremtidige begivenheder med udgangspunkt i dette forløb.

Men det betyder heller ikke noget for afviklingen af hverken Smukfest eller Musik i Lejet.

- Det er alt for sent for os. Selv hvis politikerne ændrede reglerne, så vil vi ikke kunne afholde en festival nu. I stedet arbejder vi på en anden løsning med nogle mindre koncerter i opdelte sektioner, siger Peter Maabjerg.

Han udelukker dog ikke, at man ville kunne skalere en smule op, hvis restriktionerne tillader det. Nogen festival bliver det dog ikke.

I Skanderborg arbejder man ligeledes på at stable noget andet på benene, og samtidigt kalder de det for en ”misforståelse”, hvis man tror, at festivaler bare kan starte og stoppe med få ugers varsel.

Det falske eksperiment

I en række europæiske lande er der afholdt koncerter og fester med flere tusinde mennesker for at undersøge i hvilken grad, det ville føre til stigende smitte i samfundet. Og selvom Styrelsen for Patientsikkerhed ikke mener, at Brøndby-fejringen kan bruges som et eksperiment, så er en af landets førende coronaeksperter uenig.

- Selvom det teknisk set ikke var efter bogen, det Brøndbyfansene gjorde, må vi alle anerkende, at vi har brug for erfaringer som disse til at blive klogere på, hvor store forsamlinger vi kan acceptere, siger Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

I takt med at flere og flere vaccineres, er det ifølge professoren vigtigt, at man definerer grænsen for forsamlinger ud fra den reelle risiko og ikke vores forestilling om, hvad grænsen skal være.

Også den aarhusianske SPOT-festival har tidligere udtalt, at fejringen sendte et "underligt signal" til dem, der forsøger at overholde restriktionerne.

marie louise kalmeyer

play Marie Louise er usynligt syg: - Mit liv burde lige være startet

blå blink politi politibil patrulje

Festen sluttede brat: Bøller frarøver studenterhue

Elton John

Britisk verdensstjerne kommer til Horsens

Untitled collage (9)

play Ø-boere har kæmpet i flere år – nu er sag om solcellepark afgjort

Aros Your Rainbow Panorama Regnbuen

Anonym klage sætter gang i omfattende undersøgelse om krænkelser på Aros

Politi sejler båd

Treårig pige er vågnet af koma efter hun blev fundet livløs i sø

Dagens mest læste