Geomagnetisk storm giver mulighed for nordlys over Danmark i nat

Nogle få dage om året kan man se nordlys fra Danmark. En geomagnetisk storm giver gode muligheder for det i de kommende nætter

01:33

En geomagnetisk storm giver mulighed for at se nordlys på den danske nattehimmel.

I samarbejde med tv2.dk

Hvis du gerne vil se nordlys, så har du rigtig gode chancer i aften og i nat. Og hvis det glipper, så er chancen der igen i morgen.

En relativ kraftig geomagnetisk storm rammer lige nu Jorden og giver mulighed for at se nordlys helt ned til Danmark, og vejret ventes også at arte sig nogenlunde i det meste af landet både i aften og i morgen.

Så flot kan nordlys se ud i Danmark. Her er det i Nordvestsjælland natten til den 28/3 2017. Foto: Adrien Mauduit / Seerfoto

55 procent chance for regulær geomagnetisk storm

Ifølge det amerikanske center for rumvejr, Space Weather Predicition Center, så vil en geomagnetisk stom af klasse 1 ramme Jorden.

I løbet af tirsdag aften og i timerne efter midnat vil den geomagnetiske storm kunne nå klasse 1, og onsdag aften vil der igen kunne være en geomagnetisk storm på Jorden.

Læs også Nordlys over Djursland: Et imponerende lysshow

Tirsdag aften og natten til onsdag forventer det amerikanske Space Weather Prediction Center 55 procent chance for en geomagnetisk storm af klasse 1 eller mere, mens der er 20 procent chance for en geomagnetisk storm af klasse 2.

Dermed er der i aften og i nat gode chancer for nordlys, som kan ses fra Danmark.

Kig mod nord - og hav god tålmodighed

Alt hvad man skal gøre er, at finde et sted med så lidt lys som muligt.

Man skal have fri udsigt mod nord - gerne fra et højt sted eller ved kysten - så man kan se horisonten.

Og så skal man have god tålmodighed.

Man kan med fordel bruge et kamera med mulighed for at justere på lukketiden til at 'få øje på' nordlyset. Det kan godt hjælpe øjet lidt på vej, hvis nordlyset blot er svagt.

Igen i morgen aften er der chancer for nordlys, når den geomagnetiske storm ventes at fortsætte.

På jagt efter nordlys. Foto: Tina Bojlesen / Seerfoto

Gode chancer for klart vejr

Meget tyder på, at vejret kan arte sig, så man kan få lov at se nordlyset blafre over Danmark.

I aften ventes mange steder perioder med klart vejr.

Der vil dog især i aftentimerne stadig være skyer i den nordlige del af Jylland, ligesom skyer kan genere ved Østersøen.

Dermed er der størst chance for klart vejr centralt gennem landet (se animationen her nedenfor, der er skyprognosen i aften og i nat). 

00:30

Prognosen for i aften og i nat.

Luk video

Er man et sted uden skyer, så vil ikke engang Månen komme til at genere med sit lys. Den står først op klokken fem onsdag morgen.

Dermed er der gode betingelser for at se nordlyset - hvis det kommer.

Geomagnetisk skyldes store huller i Solens atmosfære

At vi kan se nordlys skyldes, at der lige nu er stor aktivitet på Solen.

Det er tre huller i Solens korona, der sender store mængder elektrisk ladet plasma væk fra Solens overflade. Det ene af hullerne vender lige nu direkte mod Jorden.

00:12

VIDEO: Huller i Solens atmosfære sender store mængder elektrisk ladet plasma mod Jorden.

Luk video

Dermed ligger Jorden midt i denne strøm af elektrisk ladet plasma - den såkaldte solvind.

Når solvinden, som det er tilfældet nu, blæser med stor hastighed, er der tale om en solstorm, som udsætter Jorden for en geomagnetisk storm, der tirsdag ventes at være af kategori-1 på en skala fra 1 til 5.

Når der er geomagnetiske storme af kategori-1 eller derover, så er er der mulighed for at se nordlys i Danmark. De flotteste nordlys ses dog ved kraftigere geomagnetiske storme.

Nordlys opstår når plasmaen fra Solen sendes i retning mod Jorden. Efter få døgn døgn når den elektrisk ladede plasma frem til os, og når den rammer Jordens magnetfelt, vil der opstå en geomagnetisk storm.

Her vil de elektrisk ladede partikler gå i forbindelse med ilt og nitrogenatomer i den ydre del af atmosfæren. Atomerne udsender herved lys i fluoriserende farver.

Det er dette lys, vi kan se som nordlys.