Folketinget udvider kompensation: Virksomheder kan kompenseres, hvis de vil lukke frivilligt
Virksomheder, som lukker ned frivilligt, kan få dækket op til 90 procent af sine faste omkostninger og kan desuden benytte lønkompensationsordningen.
Sammen med et bredt flertal af Folketingets partier udvider regeringen de allerede aftalte kompensationsordninger.
Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Udvidelsen betyder blandt andet, at virksomheder, der hellere vil lukke ned end holde åbent, kan få kompensation.
Det kan eksempelvis være restauranter, som vurderer, at det bedre kan betale sig for dem at lukke end at holde åbent med de nuværende restriktioner.
Har justeret og udvidet nettet
Vælger en virksomhed at lukke ned frivilligt, kan den få dækket op til 90 procent af de faste omkostninger og omsætningstab som selvstændig. Virksomheden kan desuden benytte lønkompensationsordningen for hjemsendte medarbejdere.
- Jeg tror, at vi er mange, som havde håbet på en jul uden corona. Desværre står vi en situation, hvor vi næsten hver dag ser nye smitterekorder.
- Derfor har vi været nødt til at indføre flere restriktioner, så vi kan få smitten sparket til hjørne. Men når der kommer restriktioner, så følger hjælpen med. Derfor spændte vi i sidste uge det brede sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv, og nu har vi justeret og udvidet nettet, så dem der bliver ramt kan få hjælp, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en udtalelse.
Bredt flertal bag
Det bliver muligt for virksomhederne at søge om kompensation fra den dag, restriktionerne er trådt i kraft, som er 10. december eller 19. december.
Derudover udvides puljen for kasserede letfordærvelige varer, så virksomheder, der ligger inde med sådanne i perioden 10. december til 19. december, kan få hjælp.
Ligesom sidste år er partierne blevet enige om at etablere en såkaldt 'decemberpulje', hvor virksomheder kan søge om kompensation på op til 150.000 kroner for sæsonbetonede omkostninger som eksempelvis julepynt og op til 250.000 kroner for sæsonbetonede letfordærvelige varer.
Udover regeringen er partierne bag aftalen Venstre, Dansk Folkeparti, SF, de radikale, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne.
Oppositionspartier er glade
Erhvervsordfører for Venstre Torsten Schack Pedersen udtaler i pressemeddelelsen fra Erhvervsministeret, at Venstre ser det som positivt, at virksomheder kan kompenseres, hvis de frivilligt lukker ned.
- Venstre er tilfredse med, at der med to nye ordninger gives virksomhederne mulighed for kompensation for de tab, som de nye restriktioner påfører dem, lyder det fra Torsten Schack Pedersen.
Også de konservatives Mona Juul er glad for aftalen, selvom virksomheder "kun" kan kompenseres 90 procent ved frivillig nedlukning.
- Defacto lukning har samme konsekvens som tvangslukning. Derfor har det været helt afgørende, at virksomheder, der rammes af nye restriktioner, selv kan vælge at lukke ned og samtidig få fuld kompensation.
- Det lykkedes ikke at få 100 procents dækning af faste omkostninger, men 90 procent. Vi håber, at det sammen med lønkompensation er tilstrækkeligt for de meget trængte virksomheder og arbejdspladser, der nu igen må holde for, udtaler Mona Juul (K).