Folkeskole med fire elever lukker

Kattegatøen Endelave har haft en skole siden 1905, men til sommer har det ringet ud for sidste gang

Kattegatøen Endelave har haft skole siden 1905, men til sommer er det slut. Foto: TV SYD

I samarbejde med tv2.dk

Der var en, der var to, der var tre, og der var fire børn i skole. Men snart har det ringet ud for sidste gang på Endelave Skole, der lukker 1. juli i år.

Et støt faldende elevtal har gjort, at skolen er blevet tvunget til at lukke. Skolen har i 113 år givet øboernes børn læring med på deres videre vej i livet. Det oplyser Facebook-gruppen Kaninen Katrine fra Endelave. 

Læs også Tonsvis af bananer, pap og plastik samlet op på Endelave

Det er et svigtende elevtal, der tvinger skolen til at lukke. Skolen, der ellers har eksisteret siden 1905, har i de seneste år haft færre og færre elever, og i år har kun fire børn modtaget undervisning, og det er altså ikke nok til, at den kan fortsætte.

Fortsætter på friskole

De fire børn, der er i alderen 10 til 12 år, fortsætter på skolen frem til sommerferien, hvor den lukker. Forældrene har valgt at lade de fire børn fortsætte deres skolegang på As Friskole på Juelsminde-halvøen efter sommerferien.

Læs også Endelave får nyt postnummer og fejrer det med champagne

Selvom Endelave Skole lukker, kommer bygningen ikke til at stå tom. Planen er, at den gamle skole nu skal fungere som en form for kulturhus med et bibliotek, fitnessrum og en gymnastiksal, hvor der både kan være sportsaktiviteter og ø-møder. 

I Undervisningsministeriet kan man ikke bekræfte, at det er Danmarks mindste folkeskole, der nu lukker. Man har man ikke præcise tal for elevtallet på Danmarks mindste folkeskoler, men Endelave har utvivlsomt været tæt på på at kunne tage prisen.

Læs også Årets Landsby: By med egen festival og whisky-destilleri er storfavorit

Det samlede antal folkeskoler i Danmark er gået ned gennem de seneste 10 år. i 2007 var der registreret 1584 folkeskoler, mens tallet i 2017 var 1276.