Flot syn i nat: Nyt stjerneskud hvert tredje minut

Der er i disse dage masser at se på aftenhimlen over Danmark, og vejret er også helt perfekt til stjernekiggeri.

Et stjerneskud fra meteorsværmen Lyriderne over Liselund Slotspark på Møn natten til den 22. april 2018. Foto: Tycho Brahe Planetariet/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Hvis du kigger op efter mørkets frembrud tirsdag aften, er der rigtig gode muligheder for at se et stjerneskud.

Tirsdag aften og nat kulminerer meteorsværmen Lyriderne nemlig og vejret passer perfekt til stjernekiggeri. 

Læs også Imponerende perlerække af satellitter kan ses på himlen over Danmark

Når det går allervildest for sig, vil der være 18 stjerneskud i timen - gennemsnitligt svarende til ét hvert tredje minut. 

- Der er helt fantastiske forhold til at se Lyriderne. Det vil sandsynligvis være helt skyfrit i hele landet tirsdag aften og onsdag aften, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.

Dagslængden er nu over 14 timer, men der er stadig et par uge til de lyse nætter begynder. Foto: TV 2

Efter 21.30

Solen går ned klokken 20.18 i Rønne mod øst og klokken 20.44 i Esbjerg mod vest. Og cirka tre kvarter senere bliver det rigtig mørkt.

Læs også Aprils vejr kan skrive sig ind i historiebøgerne

- På det tidspunkt vil solen være seks grader under horisonten, hvilket er grænsen mellem såkaldt borgerligt og nautisk tusmørke, og herefter er der rigtig gode muligheder for at se stjerneskud, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

På det tidspunkt vil der heller ikke være lys fra månen til at forstyrre synet, da månen går ned før solen. Og der er oven i det to uger, til de lyse nætter begynder.

Der bliver fri udsigt til aftenhimlen tirsdag aften. Foto: TV 2

Endelig skyfrit

Lyriderne er en årligt tilbagevendende begivenhed, men mange år vil der være overskyet og dermed ingen mulighed for at se meteorsværmen fra Jorden.

Læs også Store lokale forskelle: Så mange er smittet og testet i din kommune

Meteorsværmen er opkaldt efter stjernebilledet Lyren, der blandt andet indeholder den kraftig lysende stjerne Vega.

De mange meteorer ser ud til at komme fra netop det stjernebillede, og det er derfor også det, du skal rette blikket imod for at få det optimale udbytte af aftenen.

Starlinksatellitterne set fra Sønderjylland lørdag aften. Tirsdag kommer der også op til 18 stjerneskud i timen på himlen. Foto: Anders Brandt / TV 2 VEJRET

Tydelige ildkugler

Når meteorsværmen kulminerer, vil der være op mod 18 stjerneskud i timen. De fleste vil ses som kortvarige lysspor hen over himlen, men der kan også komme mere tydelige ildkugler.

Når meteorsværmen er en kalenderfast årlig begivenhed, skyldes det, at Jorden er et år om at gå rundt om solen.

På vejen passerer Jorden sporene efter kometen Thatcher, og de sten og støvkorn, der brænder op i atmosfæren med omkring 177.000 kilometer i timen, kan ses fra Jorden som stjerneskud, når forholdene tillader det. Og det gør de i høj grad tirsdag aften.

02:21

Video fra 2017: Et særligt godt sted at se på stjerner i Østjylland skulle være Samsø, hvor man går efter at beskytte mørket med en såkaldt Dark Sky certificering. I områder med det stempel er ​​​​mørket  så mørkt og tæt, at man kan se nattehimlen og hele stjernetæppet uden nogen form for lysforurening.

Luk video