Fed mad sender forspiste østjyder på hospitalet: - Julen er den perfekte storm

Der bliver registreret 37 procent flere hjerteanfald juleaften i forhold til en almindelig dag

Hospitaler oplever trængsel af forspiste patienter i juledagene. Foto: Vibeke Toft - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Steg, frikadeller og sovs i lange baner er på menuen hos mange østjyder i december.

Særligt i dagene omkring jul bliver der skovlet indenbords af fed mad. Og det kan mærkes på Aarhus Universitetshospital og andre af landets hospitaler.

Læs også Dronningen samler familien til julefest i Aarhus

Her oplever man, at flere patienter kommer ind med symptomer som kvalme, trykkende fornemmelse under ribbenene og i svære tilfælde opkast.

Det, man bliver mest skidt tilpas af, er ikke den søde, men den fede mad.

Klaus Krogh, professor i mave og tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital

Man kan også blive småsvedig, oppustet, få halsbrande og hård, knoldet afføring. Det er typiske tegn på overspisning, fortæller Klaus Krogh, der er professor i mave og tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Den fede julemad er synderen.

- Det, man bliver mest skidt tilpas af, er ikke den søde, men den fede mad. Hvad tarm og mave angår, så er julen den perfekte storm. Man får fed mad, for meget mad, ingen pauser og alkohol oveni. And, sovs og risalamande er meget fed mad, siger Klaus Krogh.

Læs også Familie forsøger at holde bæredygtig jul: - Det koster ikke penge, bare tid

- Der er nogen, der bliver så svært forstoppede, at de skal have kraftigt afføringsmiddel, siger han.

Også Nordsjællands Hospital og Aalborg Universitetshospital oplever hvert år at få besøg af forspiste patienter i juledagene.

Bare spis – hvis du er rask

Det er dog sjældent sunde og raske danskere, der ender med at tilbringe juleaften på hospitalet, fortæller Klaus Krogh.

- De fleste sunde og raske danskere skal bare give den gas - og så tage den med ro efter nytår, siger han.

Læs også Chokolade tilbagekaldes: Fare for allergisk reaktion

De klassiske sundhedsråd om mindre portioner, mindre alkohol og mere motion er det bedste til at forebygge at forspise sig i julen. 

02:36

VIDEO: Og hvis vi skal drikke lidt mindre alkohol i julen, kan vi jo hælde det resterende i afløbet. I hvert fald opfordres folk i Randers til at undgå at bunde, når de drikker til jul og nytår. De må nemlig gerne levne lidt sjatter til byens renseanlæg. Det kan du se mere om i videoen her fra den 21. december.

Luk video

På en anden afdeling på Aarhus Universitetshospital sidder Hans Henrik Bøtker. Han er overlæge og professor på hjerteafdelingen. Og her er det også de i forvejen hjertesyge, der især skal holde igen med den fedtholdige mad. Den er nemlig sværere at fordøje, og det sender hjertet på overarbejde.

- Det er fortrinsvis et problem, hvis man er lidt ældre eller har hjertesygdomme i forvejen eller en anden alvorlig sygdom som for eksempel sukkersyge, siger Hans Henrik Bøtker.

Risiko for hjerteanfald topper juleaften

Julen er da heller ikke nødvendigvis hjerternes fest, men også højtid for hjerteanfald. Ifølge et stort svensk forskningsstudie, som er blevet offentliggjort i jule-nummeret af det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal, bliver der i gennemsnit registreret 50,3 hjerteanfald på en almindelig dag.

Læs også Falck i omstridt ambulance-sag: Vi kunne ikke have handlet anderledes

Men juleaften stiger det til 69,1 hjerteanfald - det svarer til en stigning på over 37 procent. En tendens som overlæge og professor i hjertesygdomme Hans Erik Bøtker genkender fra Aarhus Universitetshospital.

- Hvis man får et akut hjertetilfælde, så skal man reagere prompte – også selvom det er juleaften, siger han.

Et ’hjertetilfælde’ er en uspecifik betegnelse for hjerteproblemer, som kan omfatte hjertekramper, en blodprop i hjertet eller en truende blodprop. Så hvis åndenød og brystsmerter dukker op i juledagene, er det med at søge hjælp.

Jo hurtigere man kommer under behandling, jo større er muligheden for at forhindre eller begrænse skaden.