Familie har hverken råd til mad eller bleer - nu tvinger gasregningen dem snart fra hus og hjem

Parret mener ikke, at de kunne have forudset den situation, de står i nu.

For et år siden købte parret Emma Fuglsang og Stephen Olsen et hus i Silkeborg, der skulle danne hjem for dem og deres søn.

Da parret skrev under på huset, budgetterede de med banken ud fra en varmeregning på 15.000 kroner om året. Men i løbet af deres første år som husejere er det samlede beløb på gasregningen steget til tre gange så meget, som parret oprindeligt havde forventet.

Det efterlader Emma og Stephen Olsen uden midler til hverken mad eller bleer til deres seks uger gamle søn – og med udsigt til at måtte sælge deres hus, hvis deres situation ikke ændrer sig, fortæller de til TV 2.

- Vi havde et fint, normalt liv som så mange andre. Men det er bare vendt 180 grader på grund af gasregningerne, siger Emma Fuglsang, der er farmakonom.

- Vi får en ejendomsmægler på besøg for at se, om vi kan sælge vores hus. Det er ikke det, vi drømmer om. Men hvis vi kan få vores penge hjem, så kan vi bo til leje, og så er vi fri for de gasregninger. Det er ærgerligt, men det er det, det kan ende med.

Udsigten til at måtte sælge huset er hård for Emma Fuglsang og Stephen Olsen.

- Jeg arbejder mange timer hver dag, og så kommer jeg hjem og har ikke råd til mad og bleer til vores søn. For mig er det sindssygt hårdt, at vi skal have en mægler ud for at sælge vores drømmehus, siger Stephen Olsen, der er souschef.

Regeringens forslag

På pressemøde i Statsministeriet onsdag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil hjælpe de danskere, der ikke kan betale deres ekstraordinært høje energiregninger, med en låneordning.

Regeringen vil gøre det muligt at indefryse den del af regningerne på el, gas og fjernvarme, der ligger over prisniveauet fra sidste efterår.

Emma Fuglsang og Stephen Olsen i deres hjem i Silkeborg.
Emma Fuglsang og Stephen Olsen i deres hjem i Silkeborg. Foto: TV 2

Betalingen skal man så kunne udskyde og afdrage over flere år. Forslaget lyder på fem år, men det skal drøftes med de politiske partier.

Men det er ikke nogen stor hjælp for Emma og Stephen Olsen.

- Man udskyder jo bare problemet. Pengene skal stadig komme et sted fra. Vi kommer ikke til at tjene flere penge, siger Emma Olsen, der snart skal på barselsdagpenge.

- Det er bare at trække pinen lidt ud, men det hjælper da nu og her, så vi kan få råd til mad, men der går længe, før vi kan få råd til at spare op til de sjove ting.

Parret føler sig dog nødsaget til at benytte sig af muligheden for at skubbe regningen, siger de. For hver eneste måned, når alt er betalt, står deres konto i minus med 500 kroner.

Kunne ikke have forudset det

Emma og Stephen Olsen mener ikke, at de kunne have forudset, hvilken situation de ville ende i, da de købte deres hus for et år siden.

- Huset er ikke for dyrt. Det er er gassen, der er for dyr. Vi skulle ikke have købt et hus med gasfyr, men det vidste vi jo ikke, da vi købte.

- Vi har ikke selv valgt de her gaspriser. Vi har ikke kunnet forudse den her situation, lyder det fra parret.

Emma og Stephen Olsen må nu vente på ejendomsmæglerens vurdering. De håber, at der er andre, der vil købe det og redde dem ud af deres skrøbelige økonomiske situation, men:

- Spørgsmålet er bare, om der er andre, der har råd til at købe et hus, der koster 10.000 om måneden bare i varme, siger de.