Få et kig ind i fremtiden: kom med i Danmarks urskov

Folketinget har besluttet, at vi i fremtiden skal have flere skove urørte af menneskehånd. Men allerede nu kan du i Silkeborg opleve Danmark om 100 år

01:45

VIDEO: Skal store arealer udlægges som urørt skov? Hør skovfoged Søren Halds - nok for nogen – lidt overraskende svar her i indslaget. Video: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

Silkeborg-skovene er Danmarks største skov-område. Og her kan du få stort set alle natur-oplevelser. Forleden målte TV2 VEJRET for eksempel Danmarks højeste træ. En douglasgran på 53,7 meter.

Og i indslaget i dag kan du få et sjældent kig ind i fremtiden! Vi besøger Velling Skov, hvor du kan opleve Danmarks største bevoksning af 250-300 år gamle bøgetræer i en naturskov, der har ligget urørt hen siden 1957. 

Læs også Mountainbike-klub advarer: Vandaler sætter søm i trærødderne

Der findes også den slags ”urskov” eller ”jungle” enkelte andre steder i landet. Men i fremtiden kommer der rigtig meget. Folketinget besluttede i februar, at 20 procent af statsskovene skal være uberørte af menneskehænder.

Det svarer til et areal på to gange Gribskov i Nordsjælland - eller målt med andre alen: To gange Samsø.

Man skal dog være meget tålmodig, hvis man vil opleve de nye arealer. Der kan gå flere årtier og måske over 100 år fra, at skovdriften hører op, til skoven får kendetegn som gammel urørt skov med den biodiversitet, der naturligt kommer.

Kommer ikke selv til at opleve det

Men hvordan er det at være forstmand og i 2018 gå og planlægge noget, man på forhånd ved, man aldrig selv kommer til at opleve? 

Søren Hald er skovfoged hos Naturstyrelsen i Søhøjlandet. Foto: TV 2

Skovfoged Søren Hald, der viser os rundt i Velling Skov, forklarer, at det er er grundvilkår, når man vælger at arbejde i skovbranchen.

- I mit daglige arbejde står jeg jo på en måde selv på skuldrene af det arbejde, mine forgængere satte i gang, forklarer han. 

Læs også 600 deltagere kæmpede til extremløb i Silkeborg

Men når man nu er uddannet i netop at drive skove, hvad synes man så om, at skovdriften skal ophøre og store arealer udlægges som urørt skov? Hør skovfoged Søren Halds - nok for nogen – lidt overraskende svar her i indslaget.