Erdogan anklager østjysk politiker: Han taler til terrorister

Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der er valgt i Østjylland, bliver hængt ud som terror-støtte af Tyrkiets præsident for åben skærm

Tyrkiets præsident Erdogan fremhæver her Enhedslistens Nikolaj Villumsen som et billede på de kræfter i Vesten, der støtter terrorister. Foto: TV 2

I samarbejde med tv2.dk

- Han holder en tale for disse forbrydere. Han er dansk parlamentsmedlem.

Sådan siger Tyrkiets præsident Erdogan om Enhedslistens medlem af Folketinget Nikolaj Villumsen. For åben skærm. Mens præsidenten udpeger Villumsen på et billede. Terroristerne, han refererer til, er kurdiske PKK. 

TV-interviewet blev offentliggjort på Youtube onsdag, og undervejs kritiserer Erdogan både Villumsen og andre for ikke at være upartiske valgobservatører under folkeafstemningen i Tyrkiet.

Billedet fra interviewet stammer fra en demonstration i 2014 i København, hvor Nikolaj Villumsen talte til fordel for YPG og imod Tyrkiet. Flaget, som Erdogan peger på, er det kurdiske flag. 

Selv synes Nikolaj Villumsen, at det er en æresbevisning at blive kritiseret for sin støtte til kurderne.

På nyhedssitet Turkish American News bliver Nikolaj Villumsen også heftigt kritiseret for - sammen med sit parti Enhedslisten - at have samlet penge ind til YPG, der ifølge mediet har forbindelse til terrororganisationen PKK.

Nikolaj Villumsen er valgt for Enhedslisten i Østjylland.

PKK står på EUs terrorliste og senest i sommeren 2016 blev to personer dømt i Østre Landsret for at yde økonomisk støtte til terrororganisationen.

I 2015 samlede Enhedslisten på sit årsmøde 65.247 kroner ind til YPG via partiet PYD. YPG forsvarer de kurdiske områder i Syrien mod Islamisk Stat og det syriske regime, men er også under mistanke for at have begået krigsforbrydelser i landet, ifølge Amnesty.

Samtidig skriver mediet også, at Villumsen, sammen med Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, førte valgkamp for ’nej’-siden i den nyligt afholdte folkeafstemning i Tyrkiet, samtidig med at de begge skulle være valgobservatører i landet.