Ellemann trækker sig som gruppeformand for Venstre

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som gruppeformand for Venstre på tirsdag.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som gruppeformand for Venstre på tirsdag. 

Det erfarer TV 2.

Læs også Festival i miniformat rykker ind på de tomme festivalpladser

Derfor skal Venstres folketingsgruppe i næste uge vælge en ny gruppeformand.

En central post

Posten som gruppeformand er central, og især på de indre linjer er gruppeformanden et omdrejningspunkt for udformning og koordinering af partiets politik.

Læs også Mand sigtes for at affyre bomberør mod politiet i Gellerup

Jakob Ellemann-Jensen har siddet på gruppeformandsposten i Venstre, siden han blev valgt som formand for oppositionens største parti i september. Men fremover vil han koncentrere sig om kun at være formand.

Da han i efteråret valgte at sætte sig på gruppeformandsposten kom det som en overraskelse for flere politiske iagttagere, at den nye formand ville have to store kasketter på.

Læs også Nyt boligprojekt på vej: Her kan du bo under samme tag som svigermekanikken

Dengang forklarede Jakob Ellemann-Jensen, at han havde behov for at have "fingeren i jorden" i Venstres folketingsgruppe efter en turbulent tid med fløjkampe i partiet og en højdramatisk sommer, hvor både formand Lars Løkke Rasmusen og næstformand Kristian Jensen trak sig.

Ellemann: Har fået styr på gruppen

Hovedpersonen selv forklarer torsdag formiddag til TV 2, at det tiden er kommet til, at han kun skal bestride en post.

Læs også Nu kan gående bevæge mere sig frit – populære gader omdannes til sommergågader

- Jeg har været gruppeformand, fordi jeg synes, det var vigtigt at få ordentlig fat i gruppen og greb om de små bølgeskvulp, der var dengang. Det har jeg fået, og nu er det tid til at jeg fuldstændig helliger mig min opgave som formand Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

Jakob Ellemann-Jensen er valgt i Østjyllands Storkreds. 

Hvem skal være gruppeformand?

Det er et åbent spørgsmål, hvem der nu skal være gruppeformand for Venstre, men tidligere skatteminister Karsten Lauritzen har før meldt ud, at han er interesseret i posten.

I efteråret blev han dog forbigået af Jakob Ellemann-Jensen og måtte i stedet tage til takke med at være gruppenæstformand. TV 2 har spurgt Karsten Lauritzen, om han stiller op som gruppeformand denne gang, men har endnu ikke fået svar fra ham.

Læs også Forvaltningschef købte underbukser til sig selv på kommunens regning

Jakob Ellemann-Jensen ønsker ikke at pege på sin efterfølger.

- Jeg tror, det er vigtigt, at jeg ikke udvælger favoritter. Det er folketingsgruppen, der i sin midte vælger sin egen formand.

Men som partiformand kommer du til at have et tæt samarbejde med gruppeformanden, så er det ikke naturligt, du har en idé om, hvem der skal løfte den opgave?

- Jeg har mange idéer om, hvem der vil være gode til at løfte den opgave, og jeg kan ikke få øje på en eneste i Venstres folketingsgruppe, jeg ikke vil kunne samarbejde med, siger den afgående gruppeformand.

Læs også VIDEO: 14 ting at lave i Aarhus

Når Venstres folketingsgruppe tirsdag skal vælge en ny gruppebestyrelse, er en post som politisk ordfører i princippet også i spil. Den sidder Sophie Løhde for øjeblikket på, men der er ikke meget, der tyder på, at hun må vige pladsen.

I interviewet med TV 2 lægger Jakob Ellemann-Jensen i hvert fald ikke umiddelbart op til, at der kommer udskiftning andre steder end gruppeformandsposten.