- Hans-Henrik Busk Stie
14. sep 2023, kl. 07:01
Eksperter kommer med opråb til boligejere med skæve vurderinger
Man bør ikke vente med at klage, til de endelige vurderinger er klar i 2025, da der vil gælde særlige regler, lyder opfordringen fra skatteekspert.
De nye, foreløbige ejendomsvurderinger har givet mange boligejere grå hår i hovedet.
Grundværdien er i flere tilfælde katapulteret i vejret og har givet en særdeles ubehagelig overraskelse for en lang række danske husejere.
Nu kommer to skatteeksperter med en klar opfordring til de boligejere, der måbende har kunnet konstatere, at deres ejendomsværdi eller grundværdi er stukket helt af.
Alle utilfredse boligejere med skæve ejendomsvurderinger bør med det samme klage til myndighederne, lyder opfordringen.
- Det er helt håbløst, at man kan udsende sådanne ejendomsvurderinger. Mange er absurde, og derfor bør man klage, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent og skatteekspert ved Revisionshuset BDO, til TV 2.
Kan højest blive afvist
Thomas Booker er advokat og partner fra Advokatpartnerselskabet Horten. Han har ekspertise i ejendomsvurderinger og er helt på linje med Henning Boye Hansen.
- Min klare anbefaling er, at man hurtigst muligt anmoder om en revurdering, hvis man er det mindste i tvivl. Det værste, der kan ske, er, at Vurderingsstyrelsen afviser klagen, siger han.
Det klare råd fra de danske skatteeksperter kommer, efter at Vurderingsstyrelsen siden mandag har fået massiv kritik for en lang række ejendomsvurderinger, der virker ude af trit med virkeligheden.
Der var egentlig ikke lagt op til, at boligejere kunne klage over den foreløbige ejendomsvurdering, men kritikken er ikke gået Vurderingsstyrelsens næse forbi.
I en pressemeddelelse fra onsdag åbner Vurderingsstyrelsen for, at visse boligejere ekstraordinært kan få rettet og lavet en ny vurdering.
- Det helt klare udgangspunkt er, at den foreløbige vurdering står fast (...) Men der kan være helt særlige tilfælde, hvor boligejeren kan få efterprøvet den foreløbige vurdering, hvis den afviger markant eller i øvrigt opfylder en række andre kriterier, udtaler underdirektør Claus Houmann.
Reager hurtigt
Ifølge skatteekspert Henning Boye Hansen er der én rigtig god grund til, at danskere med skæve ejendomsvurderinger bør reagere hurtigt og indsende en klage.
De danske boligejere vil først modtage deres endelige ejendomsvurdering i 2025.
Men venter man med at klage til den tid, så er reglerne indrettet således, at man kun kan klage, hvis ens ejendomsvurdering er mere end 20 procent forkert.
endnu engang vælter læsset
Har man eksempelvis fået vurderet enten sin ejendom eller grund til fem millioner kroner, kan man ikke klage, hvis denne værdi reelt er fire millioner kroner.
- Derfor gælder det om – i så god tid som muligt – at gøre Vurderingsstyrelsen opmærksom på, at man har fået en skæv vurdering, påpeger Henning Boye Hansen.
Kræver ressourcer og overskud
Thomas Booker gør opmærksom på, at det er op til borgerne selv at rette henvendelse til myndighederne , hvis der er fejl i ejendomsvurderingen.
For Vurderingsstyrelsen gør det ikke af egen drift, selv om de ved, at der der tale om skæve tal.
- Det burde være let for Vurderingsstyrelsen at finde ejendomme, hvor grundværdien er højere end ejendomsvurderingen. Så kunne de vurdere de konkrete tilfælde i stedet for at smide ansvaret over på boligejerne, siger han.
Ifølge advokaten er denne ansvarsfralæggelse et problem.
- Mange borgere ville umiddelbart kunne køre en sag, men der er er en masse, som ikke har ressourcer og overskud til at gå i gang med sådan en anmodning, siger Thomas Booker.
Har tvivlet på nyt system
Skatteekspert Henning Boye Hansen fremhæver et konkret eksempel, hvor en boligejers grundværdi er steget fra 1,5 millioner kroner til 20 millioner kroner i den nye, foreløbige vurdering, som Vurderingsstyrelsen udsendte tidligere på ugen.
Denne vurdering giver ifølge Henning Boye Hansen ingen mening – i hvert fald ikke uden påviselige årsager til stigningen.
Han siger, at han hele tiden har tvivlet på det nye milliarddyre it-system, der har været på vej gennem en årrække.
For der er tydeligvis fejl i rigtig mange danskeres ejendomsværdier, lyder det.
- De nye vurderinger er et politisk ønske om, at der skal være ro om tingene, og at boligejerne skal kunne forstå de tal, som de modtager. Men endnu engang vælter læsset, mener Henning Boye Hansen.
Han kalder det for "overraskende", at myndighederne kan sende vurderinger ud, der tilsyneladende er så fejlbehæftede, som det, der er blevet påvist de seneste dage.
- Det rokker ved hele tilliden til systemet, og er der noget, vi ikke har brug for, så er det mistillid til det nye vurderingssystem, siger Henning Boye Hansen.
Ingen manuel kontrol
TV 2 har forsøgt at få Vurderingsstyrelsen i tale, så den ansvarlige myndighed kunne forholde sig til en række forhold.
Blandt andet om myndigheden på nuværende tidspunkt har modtaget klager over de nye, foreløbige ejendomsvurderinger, og om man er gearet til at håndtere de mange, forventede klager.
Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra Vurderingsstyrelsen.
Over for Politiken erkendte underdirektør Claus Houmann onsdag, at nogle boligejere har fået ejendomsvurderinger, som kan være både uforståelige og uforklarlige.
Det skyldes blandt andet, at Vurderingsstyrelsen ikke foretog manuel kontrol af ejendomsvurderingerne, før de mandag blev sendt ud til omkring 1,7 millioner boligejere.