Den britiske coronavariant er i vækst, siger Heunicke

Smittekurven for den britiske coronavariant er opadgående. Sundhedsministeren understreger dog, at der stadig er stor usikkerhed om datagrundlaget.

I sin ugentlige opdatering på Twitter oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at kontakttallet er beregnet til at være 0,8 for den seneste uge.

Konkret betyder det, at ti syge giver smitten videre til otte andre personer.

Hvad betyder 'kontakttal'?

Sundhedsmyndighederne holder hver uge øje med tallet, der giver en stærk indikation af, hvordan smitten med coronavirus udvikler sig i Danmark.

I sidste uge lå tallet på 0,6 for den generelle smitte i Danmark. Dermed stiger smitten en smule.

Udviklingen for den mere smitsomme, britiske coronavariant - cluster B117 - er senest beregnet til at være 1,07. I sidste uge var smitten med B117 nede på 0,82.

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet bryder sig ikke om stigningen blandt de forskellige coronavarianter.

- Jeg bryder mig ikke om at se, at kontakttallene for både de almindelige coronastammer og den engelske variant stiger, siger professoren.

Ny regnemodel

Sundhedsministeren understreger, at kontakttallet for den britiske mutation er udregnet med en anden metode end tidligere.

- Der er stadig stor usikkerhed om data, skriver Heunicke.

Der vides dog ikke helt nøjagtigt, hvor smitsom den britiske coronavariant er.

Indledende formodninger lød på, at B117 var op til 70 procent mere smitsom end den gængse coronavirus, men andre tal fra Statens Serum Institut peger på, at den er mindre smitsom end først antaget.

Andel af den engelske corona-variant i danske stikprøver 

SSI offentliggør ikke dette tal på daglig basis. Tallene bliver justeret bagudrettet, i takt med at stikprøverne bliver analyseret. Kilde: Statens Serum Institut
SSI offentliggør ikke dette tal på daglig basis. Tallene bliver justeret bagudrettet, i takt med at stikprøverne bliver analyseret. Kilde: Statens Serum Institut

Simuleringer af udviklingen i den britiske mutation viser imidlertid, at B117 ventes at være den dominerende variant, der er i omløb ved midten af februar.

Det fremgår af prognose for udviklingen i mutationen fra Statens Serum Institut.

Yderligere 20 personer er døde med coronavirus det seneste døgn, viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut. Siden mandag er 652 personer konstateret smittet.

Det ser umiddelbart godt ud, lyder vurderingen fra professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet.

- Smittetallene ser umiddelbart pæne ud og fortsætter de seneste dages tendens.

I alt 684 danskere er stadig indlagt til behandling af covid-19. Heraf er 119 indlagt på intensivafdeling, og 89 har brug for ilt i respirator.

Elgiganten

Nu åbner de endelig: - Det er som om, at vinteren er forbi

20070702-153634-5-1920x1284we

Overblik: Sådan genåbner Østjylland mandag

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

Vintergækker

play Første forårsuge giver comeback til kulde og mulige snebyger

90414802_2842243999193987_995621003155472384_n

play Marie-Louise holder midnatsåbent: - Nu bliver jeg herre i eget hus igen

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager