Danmark har fået ny smitteapp – men mange kan ikke benytte den
Sundheds- og Ældreministeren vil nu, sammen med sine europæiske kollegaer, rejse problemstillingen for Google og Apple.
Kort efter midnat blev sundhedsmyndighedernes app Smittestop, der skal hjælpe med at bryde coronavirussens smittekæder i Danmark, gjort tilgængelig.
Appen kræver som minimum styresystemerne Android 6.0 eller iOS-version 13.5.
Og det er der flere danskere, der enten ikke har eller ikke kan få - og derfor kan de for nuværende ikke få appen. Det vurderer Torben Vognsen, der er chefredaktør på techmagasinet Input.
- Mit umiddelbare gæt er, at 10-20 procent lige nu ikke kan få appen. Nogle har måske en ældre telefon og kan ikke få de nyere styresystemer. Andre har simpelthen ikke opdateret deres styresystem.
Og der er ikke nogen mellemting, siger Torben Vognsen:
- Det er enten-eller. Hvis du ikke kan opdatere, kan du ikke få den. Medmindre du køber en ny telefon.
Minister vil have svar fra Apple og Google
Apple oplyser på sin hjemmeside, at 77 procent af alle iPhones i verden allerede har installeret iOS 13, men at 90 procent af de eksisterende iPhones har muligheden for det.
Torben Vognsen vurderer, at tallene for Android-telefoner med Android 6.0 er tæt på det samme, men at færre end 90 procent har muligheden for at opdatere, fordi de forskellige producenter af telefoner simpelthen ikke understøtter det.
Professor i eksperimental virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, siger til Politiken, at han er bekymret for, at smittesporingen bliver mindre effektiv:
- Det er uheldigt, at man har udviklet en app, som en del af befolkningen ikke kan bruge. Når man gerne vil følge smittespredningen i landet, er det afgørende, at der er så mange som muligt, der kan bruge appen. Og når der er en andel af befolkningen, der står udenfor, så reducerer det selvsagt effektiviteten ved smittesporingen, siger han og fortæller, at han selv er én af dem, der ikke kan.
Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser i et skriftlig svar til TV 2, at man har valgt at fokusere på "privalivsbeskyttelse og datasikkerhed".
- Derfor er der valgt en teknologi, hvor data lagres decentralt, så brugernes data er beskyttet. Det er en helt ny teknologi fra Google og Apple, som er blevet installeret med den seneste opdatering af styresystemet på Iphone og Android. Den nye teknologi betyder også, at appen hele tiden kører i baggrunden - også når telefonen er låst og ligger i lommen, skriver ministeren.
Ifølge ministeren var appen blevet mindre effektiv, hvis den skulle være tilpasset gamle styresystemer - blandt andet fordi, at den skulle være tændt for at registrere kontakter:
- Desværre har Google og Apple valgt, at de nyeste versioner af styresystemet ikke kan køre på gamle telefoner. Derfor vil jeg gå i dialog med mine europæiske ministerkollegaer, som har udviklet apps med den samme teknologi, om at rejse problemstillingen overfor Google og Apple, skriver Magnus Heunicke (S).
Ny teknologi bag appen
Og det er en plausibel forklaring, siger Torben Vognsen.
Men en del af forklaringen fra Google og Apple kan også handle om begrænsninger i hardware, fortæller han.
For år tilbage blev der nemlig udviklet en version af Bluetooth kaldet Bluetooth Low Energy, BTLE. En teknologi, der er mere strømbesparende og som kun kører på nye versioner.
Læs også:
- De har taget hensyn til, at telefonerne skal bruge Bluetooth hele tiden, men at de ikke må bruge for meget strøm. Det gjorde den gamle. Man vil simpelthen passe på brugernes telefoner, siger Torben Vognsen.
Og Bluetooth er nødvendigt. For teknologien bag appen virker ved, at telefonen via Bluetooth registrerer, hvem man har været inden for cirka en meters radius af i mere end et kvarter. Der sker ved, at den hvert 15. minut danner et ID. Og når to telefoner er tæt på hinanden, bliver deres ID udvekslet via Bluetooth.
Bliver man testet positiv for covid-19, kan man logge ind med NemID og give besked, hvorefter borgere, der har været nær personen i mere end et kvarter bliver informeret. De andre brugere får kun en notifikation om smitterisikoen og ikke et navn på, hvem der er kilden.
Dataen bliver kun gemt på ens egen telefon, krypteret og anonymt, og forlader den kun, hvis man giver samtykke til det med sit NemID. Eksempelvis når/hvis man bliver smittet med covid-19.
Appen er udviklet af it-virksomheden Netcompany og koster i omegnen af 20 millioner kroner i år.