Dagen med mest sol: Vi har årets længste dag

I dag den 21. juni er det årets længste dag. Alle steder i landet vil man have over 17 timer med dagslys. Nederst får du dagens vejrudsigt

I samarbejde med tv2.dk

Selv om det kun handler om sekunder, så vil solen i dag være på himlen i længere tid, end på nogen anden dag i løbet af året.

Vi har med sommersolhverv den 21. juni årets længste dag.

Dagen vil alle steder i landet byde på over 17 timer med dagslys - og allerede fra i morgen vil dagen igen blive lidt kortere.

Sommersolhverv - den dag, hvor solen er længst tid over horisonten - er i år den 21. juni, og ud over at være den længste dag, så er det astronomisk set også starten på sommeren, som varer helt frem til jævndøgn i september.

Ved sommersolhverv når solen sin nordligste position på den nordlige halvkugle og kommer kun den ene dag til at stå i zenith hen over Den Nordlige Vendekreds.

Det sker tidligt om morgenen på et helt bestemt tidspunkt, der i år er kl. 6.24 dansk sommertid - og helt præcist sker det hen over det sydøstlige Asien. 

Læs også Sådan bliver vejret sankthansaften

Solen skinner her omkring solhverv på en stor del af den nordlige halvkugle døgnet rundt.

Meget længere mod nord går solen nord for polarcirklen slet ikke ned lige nu - og her i Danmark oplever vi også, trods vi er et lille land, at der er stor forskel på dagslængden - alt efter hvor vi befinder os.

Alle steder i landet er dagen over 17 timer lang.

I Gedser - længst mod syd er den 17 timer og 17 minutter, mens den i Skagen er hele 18 timer og 6 minutter.

Man kan således tydeligt mærke denne forskel i den nordlige del af landet - her er det mærkbart længere lyst netop her omkring midsommer.

Med solhverv og årets længste dag, så går det nu mod mørkere tider.

Men det går langsomt de første dage efter solhverv. I morgen er dagen seks sekunder kortere, og den 30. juni er dagslængden aftaget med et minut.

Herefter går det stærk - først med ca. et minut pr. dag, så to minutter, så tre minutter - og inden juli er omme, aftager dagen med hele fire minutter om dagen.

00:45

Her kan du se den østjyske vejrudsigt for de kommende dage.

Luk video