Byger og svage vinde: Vi har det perfekte skypumpevejr

En særlig kombination af kraftige byger og svage, stedvis skiftende vinde, giver optimale betingelser for skypumper

I sommeren 2015 kom der en skypumpe forbi Skødstrup nord for Aarhus. Nu er der igen ideelle betingelser for det - for danskere - ret sjældne vejrfænomen.

I juni 2013 medførte voldsomme skypumper en række ødelæggelser i Østjylland.

I juni 2013 medførte voldsomme skypumper en række ødelæggelser i Østjylland.

I juni 2013 medførte voldsomme skypumper en række ødelæggelser i Østjylland. Foto: Liselotte Madsen

I juni 2013 medførte voldsomme skypumper en række ødelæggelser i Østjylland.

I juni 2013 medførte voldsomme skypumper en række ødelæggelser i Østjylland.

1 af 6

I samarbejde med tv2.dk

Efter endnu en kold morgen med ned til -4 grader i det centrale Jylland, kan vi se frem til en dag med byger, som stedvis kan være kraftige og med torden.

Og ikke nok med, at bygerne kan blive kraftige - der kan også opstå de spektakulære skypumper på grund af helt særlige vejrforhold.

Læs også Skypumper raserede: Se de vilde billeder

Især nær kysterne i det østlige og sydøstlige Jylland og på Fyn og Sydsjælland kan man være heldig at se skypumper, og sandsynligheden er størst i eftermiddag.

Mens vi i går havde både blæst og byger, vil vinden i dag være langt svagere, og der vil være tendens til svage søbriser ved flere kyster i den centrale og sydlige del af landet. 

Sandsynligheden for at se skypumper er størst i Østjylland og resten af det område, der ligger indenfor den stiplede linje. Her vil der nemlig både kunne være byger og de rette vindforhold. Foto: TV 2 Vejret

Med generelt svage vinde og søbriser, vil vinden flere steder være skiftende, og der vil blive dannet små hvirvler.

Når der samtidig er byger i luften, kan de hvirvler blive forstærket i en byge, så der opstår den karakteristiske roterende og tragtformede sky, vi kender som en skypumpe.

De bedste vindforhold

Sandsynligheden for at se en skypumpe er størst nær kysterne i det østlige og sydøstlige Jylland og omkring Fyn og det sydøstlige og sydlige Sjælland samt Lolland og Falster, for her har prognoserne flest byger, og her har vi de bedste vindforhold.

00:16

VIDEO: I sommeren 2013 blev Østjylland ramt af flere voldsomme skypumper. I denne video ses en skypumpe nær Mårslet.

Luk video

Hold øje med bunden af de mørke skyer, som især vil dannes i eftermiddag. Nogle af dem vil kunne få en tragtform, der peger nedad, og enkelte vil kunne danne en skypumpe, der strækker sig hele vejen fra jorden eller havet og op til skyen.

Læs også Vildt: Skypumpe væltede tykke mure

Skypumper er for det meste fredelige herhjemme, og anretter kun i sjældne tilfælde skade. Tilbage i april i fjor rev  en skypumpe dog en ladeport af ved en gård nær Bellinge på Fyn.

Er du heldig at se en skypumpe på himlen i dag, må du meget gerne sende et billede her på tv2østjylland.dk, på mailadressen redaktion@tv2oj.dk eller på vores facebookside.