BR og Toys'R'Us holder stort udsalg i januar efter konkurs

Tre østjyske butikker holder åbent indtil 31. december - resten er allerede lukket. Se den komplette liste i faktaboksen lidt længere nede i artiklen

Det er endnu ikke fast besluttet, hvornår og hvordan udsalget kommer til at foregå. Foto: Sarah Christine Nørgaard - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Opdateret...

Kæden Top-Toy er erklæret konkurs, og det betyder, at langt størstedelen af Fætter BR- og Toys'R'Us-butikkerne i Danmark, Sverige, Finland og Island lukker ned med øjeblikkelig virkning. 

Det betyder også, at der er et stort lager af legetøj, som kæden nu brænder inde med. Det kommer til salg ved et stort udsalg i januar, oplyser pressetalsmand for Top-Toy Lars Bo Kirk til TV 2. 

Læs også Børnenes gavekort værdiløse: Legetøjsbutikker konkurs

- Kunderne får et rigtigt godt udsalg ud af det her, for kuratorerne skal nu realisere så mange værdier i boet som muligt, siger han.

Det er endnu ikke fast besluttet, hvornår og hvordan udsalget kommer til at foregå. 

- Sådan som det ser ud nu, er der udvalgt 53 butikker, der har åbent indtil nytår, og jeg tror også, at det bliver de butikker, der kommer til at have udsalg. Men vi kan ikke love noget, for der er meget, der er uklart lige nu, siger Lars Bo Kirk. 

I de 53 butikker kan man indtil nytår bytte julegaver til andre varer. Man kan ikke få pengene tilbage, selvom man har kvitteringen. 

Erna Louise Christensen med sin søn Jonas, som har sparet gavekort sammen, så han kunne købe en stor ting. De er nu værdiløse. Foto: Privatfoto

Gavekort er værdiløse

Konkursen betyder, at gavekort og BR-mærker købt før den 1. december 2018 er værdiløse og ikke længere kan indløses i butikkerne.

Den nyhed blev 12-årige Jonas fra Galten ked af at få. Han havde nemlig lige fået gavekort til Fætter BR i julegave og til sin i fødselsdag i november, så han kunne spare sammen til en stor ting, fortæller hans mor, Erna Louise Christensen, til TV 2 ØSTJYLLAND.

Hun har samlet på BR-mærker så længe, hun kan huske, og tilsammen er det et gavekort på 1000 kroner og BR-mærker for lidt under 200 kroner, som familien kan smide i skraldespanden. 

Læs også Legetøjskæde går konkurs efter svigtende julesalg

- Det er jo en børnebutik, så de må enten give pengene tilbage eller sørge for, at man kan bruge dem. Andet er ikke i orden, siger Erna Louise Christensen.

Hun vidste godt, at selskabet var økonomisk presset, og nu ærgrer hun sig over, at hun ikke fik brugt gavekortene før.

Disse butikker holder åbent

Top-Toy oplyser, at disse tre østjyske butikker holder åbent indtil 31. december:
 

BR Bruun’s Galleri, Aarhus

BR Randers Storcenter

TOYS R’ US Tilst, Aarhus

 

TOYS R’ US i Paderup i Randers er allerede lukket. Det samme gælder samtlige øvrige østjyske Fætter BR-butikker.

I resten af Danmark er disse butikker åbne indtil nytår:

BR Algade, Aalborg

BR Rødovre

BR Rosengårdcentret, Odense

BR Frederiksberg Centret

BR Nykøbing Falster

BR Kolding Storcenter

BR Ro’s Torv, Roskilde

BR Borgen, Sønderborg

TOYS R’ US Tåstrup

TOYS R’ US Rødovre

TOYS R’ US Aalborg

TOYS R’ US Odense

TOYS R’ US Esbjerg

TOYS R’ US Næstved

TOYS R’ US Gentofte

TOYS R’ US Kolding

TOYS R’ US Holbæk

TOYS R’ US Field’s

TOYS R’ US Holstebro

TOYS R’ US Slagelse

TOYS R’ US Viborg

3000 medarbejdere opsagt

Top-Toy gik 30. november i betalingsstandsning efter et katastrofalt regnskab, der blandt andet afslørede en milliardnedskrivning.

I den forbindelse oplyste Top-Toy, at 450 fuldtidsstillinger på tværs af koncernen skulle nedlægges, heraf 180 i Danmark.

Her afslørede virksomhedens regnskab også et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder. 

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder er fredag blevet sagt op i forbindelse med konkursen.

Top-Toy, som står bag Fætter BR og Toys'R'Us i Norden, er gået konkurs. Det giver bekymring blandt dem, der har gavekort til butikkerne til gode. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Fatal fejl fra ledelsen

Konkursen skyldes øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, skriver Top-Toy i en pressemeddelelse.

Ifølge Ole Krohn er det især konkurrencen fra supermarkedskæder som Føtex og Bilka og legetøjsbutikker på nettet, der har skubbet Top-Toy ud over kanten. Og i forhold til nethandlen har BR været alt for sløve og slumret for længe, siger Ole Krohn. 

- Det har været en fatal fejl fra ledelsens side, at man ikke har kunnet se, at nethandelen ikke er noget, der er opfundet i går, og når man hedder BR, skal man selvfølgelig være meget stærk på nettet.

02:38

VIDEO: Kronjyderne strømmede fredag aften til Toys "R" Us i Randers, inden butikken lukkede for sidste gang.

Luk video