Børnenes hurtige reaktion reddede mors liv

Da Malene Kjeldmand faldt om med hjertestop i stuen, hentede hendes tre børn hjælp hos naboen.

41-årige Malene Kjeldmand var netop kommet hjem til huset i Mårslet fra en frisk gåtur med sine tre børn, da hun fik et ildebefindende.

Mens hendes børn, 9-årige Ingrid, 13-årige Carl og 15-årige Oscar, sad i sofaen og ledte efter den film, de skulle til at se sammen, havde Malene Kjeldmand sat sig ved spisebordet for at kigge lidt i reklamer.

Men noget var galt.

Malene Kjeldmands hjerte bankede hurtigere og hurtigere, hun fik koldsved og vejrtrækningsproblemer. Hun kunne mærke, at det var alvorligt. Sådan havde hun aldrig haft det før.

- Vil I hente mig et stykke frugt, jeg er lidt utilpas, sagde hun til sine børn.

Hun fik et æble i hånden og tog en bid, men spyttede det hurtigt ud igen. Hun ville ikke risikere at få det galt i halsen, hvis hun faldt om lidt.

Malene Kjeldmand kunne mærke panikken brede sig. Hendes krop var ved at lukke ned, og hun var bange.

Løb ud ad døren

Hun satte sig på gulvet med ryggen mod sofaen, da hun tænkte, at det ville gøre det nemmere for børnene at lægge hende ned, hvis hun om lidt skulle genoplives. Hendes hjerte bankede faretruende hurtigt.

- Jeg har det ikke så godt. Jeg har brug for, at I løber hen til naboen efter hjælp, og I skal tage en hjertestarter med, sagde Malene Kjeldmand til sine børn så klart og tydeligt, som hun kunne.

Hun forsøgte at skjule, hvor bange hun var. Hun havde brug for, at de kunne handle.

15-årige Oscar var skeptisk. Han kunne se, at hans mor var syg, men hvorfor skulle de have fat i naboen?

Men han løb ud ad døren efter hjælp. Få øjeblikke senere faldt hans mor om.

Malene Kjeldmands tre børn er sammen med naboerne Marianne Vestergaard og Henrik Knudsen nomineret som ’Årets Hjerteredder’, der uddeles ved ’Hjertegalla’ lørdag 17. september på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.

Naboer reagerede hurtigt

Marianne Vestergaard og Henrik Knudsen sad og drak eftermiddagskaffe i deres køkken, da det bankede på døren.

Marianne Vestergaard blev overrasket, da hun så, at det var 15-årige Oscar fra nabohuset, der bankede på.

- Min mor er rigtig dårlig og kan ikke trække vejret. I er nødt til at komme og hjælpe, sagde Oscar.

Den 15-årige dreng var rolig og fattet, men Marianne Vestergaard fangede alvoren og kaldte efter Henrik Knudsen. 9-årige Ingrid løb dem i møde for at sige, at de skulle skynde sig.

quote Jeg prøvede at bevare roen så godt, jeg kunne, men jeg var dybt urolig indeni

Marianne Vestergaard

Malene Kjeldmand lå på gulvet i stuen. Hendes læber var blå. Kort før at hun faldt om, havde hun forsøgt at ringe til sin læge, men 13-årige Carl havde taget over og ringet 112.

Ambulancen var på vej. Henrik Knudsen påbegyndte hjertemassagen.

- Tid er sådan en mærkelig størrelse i sådan en situation. Jeg har ingen fornemmelse af, hvor længe det stod på. Jeg har senere fået at vide, at hun var væk i 18 minutter, men jeg kan ikke huske det, fortæller Marianne Vestergaard.

De tre børn stod som forstenede og kiggede ned på deres mor, der var ved at blive genoplivet.

Malene Kjeldmands mand var ude for at købe fyrværkeri og tapas, da hun faldt om med hjertestop. Ulykken skete dagen før nytårsaften. På billedet fra venstre: Oscar, Carl, Ingrid og Malene.
Malene Kjeldmands mand var ude for at købe fyrværkeri og tapas, da hun faldt om med hjertestop. Ulykken skete dagen før nytårsaften. På billedet fra venstre: Oscar, Carl, Ingrid og Malene. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Marianne Vestergaard hev dem med ud i gangen for at få dem væk. De satte sig i en rundkreds på gulvet med dyner om sig og tog hinanden i hænderne. Familiens hund hoppede ind i midten af rundkredsen.

- Jeg prøvede at bevare roen så godt, jeg kunne, men jeg var dybt urolig indeni, fortæller Marianne Vestergaard.

Vågnede to døgn senere

Flere hjerteløbere ankom til huset og hjalp Henrik Knudsen, der stadig var i gang med at give hjertemassage. Ambulancen kom og aflastede ham.

Malene Kjeldmand fik fem stød med en hjertestarter, før hendes hjerte atter begyndte at slå.

To døgn senere vågnede Malene Kjeldmand på hospitalet og var forvirret over, hvor hun var. Hun så vinduerne på sin stue, de mindede hende om vinduerne i gæsteværelset hos sine forældre på Samsø.

- Jeg undrede mig over, hvad vi lavede på Samsø. Så så jeg, at der på væggen var en plakat, hvor der stod "Husk mundbind", og jeg tænkte, at det var da underligt, at mine forældre nu vil have mundbind på derhjemme, fortæller Malene Kjeldmand.

Realiteten meldte sig, da intensivsygeplejersken kom ind i hendes synsfelt og spurgte, om hun kunne huske sit navn.

Det hele vendte tilbage til hende.

Efter nogle dage på hospitalet kom lægerne frem til, at hjerteanfaldet skyldtes, at Malene Kjeldmand havde en ekstra ledningsforbindelse i hjertet – det såkaldte Wolff-Parkinson-White syndrom – og forbindelsen blev derfor brændt væk, så det ikke ville ske igen.

I dag er Malene Kjeldmand sund og rask.

- Det første, jeg sagde til mine børn, var, at nu står det 1-1: Jeg har givet dem liv, og de har givet mig liv, siger hun.

'Hjertegalla' kan ses lørdag 17. september på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY.