Bøderegn til dansk burgerkæde for gammelt kød og dårlig hygiejne - direktør 'lægger sig ned'

Direktør i Burger Shack Christoffer No Kjærholm siger, at der er tale om menneskelige fejl.

I Østjylland er bøderne skrevet ud til kædens restaurant i Horsens, i Aarhus midtby samt på Trøjborg i Aarhus .

I samarbejde med tv2.dk

En række kontroller foretaget af Fødevarestyrelsens rejsehold i juni og juli, har ført til bøder og sanktioner mod de flertallet af kædens restauranter.

Det skriver Ekstra Bladet, der kan fortælle, at restaurantkædens 15 restauranter i 30 tilfælde ikke har overholdt reglerne om fødevarehåndtering og markedsføring.

Læs også Dusinvis af lovbrud fundet hos burgerkæde

Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold, kalder sagen alvorlig.

- Vi fandt overtrædelser på stort set alle de restauranter, vi besøgte. Knap halvdelen af dem gav vi bøder. Så det var lidt alvorligt, siger han til TV 2.

Store bøder

Han fortæller, at Fødevarestyrelsens standardbøder ligger mellem 10.000 og 40.000 kroner.

- Et enkelt af stederne måtte vi give den helt store bøde på 40.000 kroner, den blev så halveret, fordi virksomheden havde en lav omsætning, men det var en af de alvorlige bøder.

Et enkelt af stederne måtte vi give den helt store bøde på 40.000 kroner, den blev så halveret, fordi virksomheden havde en lav omsætning, men det var en af de alvorlige bøder.

Michael Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens rejsehold

Den koordinerede aktion mod Burger Shack restauranter blev foretaget, efter en ansat i en af restauranterne tippede Fødevarestyrelsen om, at direktionen og leverandøren i fællesskab snød systematisk med holdbarheden af fødevarerne.

Læs også Jesper vil have danskerne til at droppe vand på flaske

Kontrollerne påviste ikke det, som den ansatte påstod, men Fødevarestyrelsen fandt mange andre kritisable forhold.

Serveret gammelt kød

Kæden har blandt andet markedsført sig på, at fødevarerne i restauranterne var økologiske og fra lokale producenter. Det viste sig ikke at være sandt i flere tilfælde.

Læs også 31-årig blev påkørt to gange da bil bragede ind i restaurant

Burgerkæden har desuden serveret gammelt kød, og på en række af kædens restauranter haltede det med hygiejnen og rengøringen.

Burger Shack har desuden markedsført sig på, at slagtere hver nat hakker kød til bøfferne til burgerne, så de modtages friske hver dag i restauranterne. Det viste sig ligeledes ikke at være sandt. Også en påstand fra kæden om at at en tredjedel af bøfferne består af det dyre Wagyu-kød, er forkert. Ifølge Fødevarestyrelsen er indholdet blot på én procent.

Læs også Nummer ét i USA: Christoffer har samarbejdet med afdød stjerne

- Ud af de 60.000 kontroller fødevarestyrelsen laver, finder vi normalt kun overtrædelser i 14 procent, og her var vi tæt på 100 procent. På den måde er det alvorligt, siger Michael Rosenmark.

Direktør: Vi har ikke været grundige nok

Fødevarestyrelsen kritiserer blandt andet Burger Shacks håndtering af kød. Bland andet kylling, som var fersk og blev nedfrosset for sent, som blev tøet op og brugt. I et andet tilfælde blev der stillet kød i en kælder, der blev opbevaret ved for høj temperatur.

Læs også Pårørende til Else mener, hendes menneskerettigheder er krænket

Christoffer No Kjærholm, der er direktør i Burger Shack, siger, at der i disse situationer er tale om menneskelige fejl.

Vi har ikke været grundige nok i de her tilfælde, vi lægger os ned, det er en fejl.

Christoffer No Kjærholm, direktør i Burger Shack

- Vi har ikke været grundige nok i de her tilfælde, vi lægger os ned, det er en fejl. Det beklager vi, og det skal vi selvfølgelig sørge for ikke sker igen.

Han fortæller, at i seks af de 14 restauranter, hvor der er blevet givet bøde eller indskærpelser fra Fødevarestyrelsens side, har det udelukkende omhandlet forholdet med gennemstegte bøffer.

Læs også Flere uheld skaber lange køer i ferietrafikken - få overblikket her

Hvorfor har de ikke været gennemstegte, de bøffer i har serveret?

- De sidste to år har vi haft 11 besøg, som udelukkende har omhandlet, hvordan vi steger vores bøffer, hvor vi har fået glade smileyer hele vejen igennem. Derfor er jeg lidt forundret over, at vi får sådan et hak over tuden for noget, vi troede var efter retningslinjerne.

- På seks af restauranterne har vi kun fået indskærpelser eller bøde for det forhold med mediumstegte bøffer, hvilket vi var 100 procent overbevist om, at vi fulgte retningslinjerne omkring.

Læs også Gratis færgebilletter giver travlhed på havn

Han fortæller, at Fødevarestyrelsen nu har lavet retningslinjerne for gennemstegt kød om, så restauranter nu skal skilte med deres retningslinjer.

Det er allerede oppe i vores restauranter, siger Christoffer No Kjærholm.

Disse restauranter har fået bøde

Nedenfor kan du se links til de af kontrolrapporterne, der har givet bøde. Flere af restauranterne har fået flere bøder.

Udover de ovenstående restauranter har en lang række af de øvrige restauranter i kæden fået indskærpelser.

Fødevarestyrelsen vil nu komme på to opfølgende besøg i kædens 15 restauranter inden for det næste halve år.