Alle danskere over 50 år og særligt udsatte tilbydes fjerde stik

Særligt sårbare grupper bliver tilbudt revaccination inden sommerferien. Beboere på plejehjem og personer over 50 år får tilbuddet til efteråret.

Alle danskere over 50 år vil blive tilbudt et fjerde stik mod coronavirus. Tilbuddet til aldersgruppen kommer i løbet af efteråret.

Det oplyser Mette Frederiksen (S) på pressemøde onsdag formiddag.

Her fortæller hun og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om vaccinationsplanen.

2,5 millioner danskere tilbydes revaccination til efteråret. Fra 15. september bliver vaccineplanen rullet ud, hvor de ældste og sårbare får tilbudt revaccination, og fra 1. oktober bliver revaccination tilbudt til borgere over 50.

- Der er meget, der tyder på, at det ikke bliver sidste gang, at vi skal tage imod en revaccination, siger Mette Frederiksen og kommer ind på virussens uforudsigelige natur.

Årsagen til, at en lang række danskere igen skal vaccineres, er den nye Omikron-variant, BA.5. 

quote Der er meget, der tyder på, at det ikke bliver sidste gang, at vi skal tage imod en revaccination.

Mette Frederiksen (S)

Tirsdag oplyste Magnus Heunicke (S) på Twitter, at varianten er blevet den dominerende i Danmark.

Samtidig oplyste han, at kontakttallet er beregnet til 1,1. Det betyder, at smitten med coronavirus igen er i vækst landet over.

Tirsdag blev over 2.000 danskere konstateret smittet med coronavirus.

Sundhedsordførere bakker op

Partiernes sundhedsordførere har været til orientering forud for pressemødet. Og der er bred enighed om at få lavet en beredskabsplan, så vi ikke risikerer, at smitten overrumpler samfundet igen.

quote Vi kan simpelthen ikke have, at vi endnu engang oplever, at børnene ikke kan komme i skole, og at restauranterne skal lukke klokken 22.00.

Martin Geertsen (V), sundhedsordfører

Det fortæller de til TV 2.

Fra Venstres Martin Geertsen lyder det eksempelvis:

- Vi skal have en vaccinationsplan, så vi har styr på, hvem der skal vaccineres hvornår, og så skal der styr på beredskabet. Vi kan simpelthen ikke have, at vi endnu engang oplever, at børnene ikke kan komme i skole, og at restauranterne skal lukke klokken 22.00. Det skal der simpelthen styr på.

Ingen grund til bekymring

Statens Serum Institut (SSI) understreger, at der ikke på nuværende tidspunkt er grund til bekymring.

- Varianten ser ikke ud at gøre os mere syge, og vaccinerne beskytter godt mod alvorlig sygdom og indlæggelse. Samtidigt ser det ud til, at de, der tidligere har været smittet med Omikron-varianten, har god beskyttelse mod smitte, siger direktør i SSI, Henrik Ullum, til TV 2 og tilføjer:

- Jeg håber ikke, at det kommer til at påvirke sommeren for meget.

Det er første coronapressemøde siden januar.

Heller ikke statsministeren forudser store nedlukninger. 

- Vi slap gennem vinteren med en mindre nedlukning end mange andre lande. Vi regner ikke med det og forventer det ikke. Men det handler om at finde koblingspunktet, og det tror vi, at vi gør nu ved at tilbyde de særligt sårbare boosterstikket, siger Mette Frederiksen.