AGF-profil traf afgørende valg og fandt 'helt ny verden': Nu mediterer han sig til succes
Patrick Mortensen, der lige nu er blandt Superligaens skarpeste angribere, sværger til daglig meditation. Han kalder mentaltræningen et 'vendepunkt'.
For godt tre år siden tog Patrick Mortensen en beslutning.
En beslutning, der skulle vise sig at blive ganske afgørende for amagerkanerens fremtidige fodboldkarriere.
- Det var et vendepunkt for mig.
- Det er svært at sætte ord på, men alt gik bare bedre. Jeg havde meget mere fokus. For hver kamp og uge, der gik, blev jeg bedre og bedre til at komme ind til kernen i forhold til at være den bedste udgave af mig selv.
Sådan beskriver 30-årige Patrick Mortensen begyndelsen på dét forløb, der gennem de seneste tre-fire år har flyttet ham som fodboldspiler. Og som menneske.
En udvikling, der er kulmineret gennem det seneste år, hvor han i sin tid hos AGF, som han har været med til at spille op på en øjeblikkelig tredjeplads i Superligaen, står noteret for 20 mål i 36 kampe.
Og en del af æren tilskriver han dét "ja", han gav til sin gode ven Morten Bertolt for tre år siden. Her indvilgede Mortensen i at starte et mentalt træningsforløb hos den tidligere professionelle fodboldspiller, der i dag arbejder som mentaltræner.
- Jeg kan kun takke ham for, at han fik "presset" mig ud i det, for det er kun gået én vej siden, siger Patrick Mortensen.
En mental slagplan
I de første mange år af Patrick Mortensens karriere så det ellers ikke ud til, at han skulle lykkes med at slå igennem som en notorisk målscorer i en af de helt store klubber i dansk fodbold.
I 2006 startede han - som så mange andre Amager-drenge - sin professionelle karriere i Fremad Amager, hvorefter han hurtigt kom videre til den lokale storklub, Brøndby IF. Her opnåede Mortensen dog aldrig at slå igennem for førsteholdet, og han skiftede derfor til Lyngby BK.
I Lyngby skabte Partrick Mortensen sig et navn i dansk fodbold. Han leverede et fint målsnit i den danske 1. Division og blev også udtaget til flere U21-landskampe.
I 2015 fik han tilbudt en mulighed for et udlandseventyr hos norske Sarpsborg 08, der havde gang i et spændende projekt i Eliteserien. Og det var her - i Sarpsborg - at Patrick Mortensen begyndte at have lange samtaler med sin nye mentaltræner.
De to fik i fællesskab lagt en plan. En plan, der løbende gjorde Patrick Mortensen til en helt anden spiller. I hvert fald rent mentalt.
- Jeg har flyttet mig utrolig meget. Jeg er blevet mere afklaret, afslappet og fokuseret som spiller. Jeg tror decideret, du kan aflæse det i mine statistikker, hvornår jeg startede det her forløb. Tidligere havde jeg op- og nedture og perioder med måltørke, hvor der kunne gå fem-ti kampe, hvor jeg ikke fik scoret. Det har jeg ikke haft siden.
- Man hører ofte, at angribere scorer i stimer, men det gør de bedste sgu ikke – de scorer hele tiden. Og det må der være en grund til. Og jeg tror på, at en stor del af det ligger i det mentale arbejde. Fordi hvis jeg udfører de ting, så kommer målene også af sig selv. Og det har vist sig, at det passer. Det er utrolig spændende at arbejde med.
- Måske har det tidligere været lidt et tabu. ”Okay, har du virkelig brug for en mentaltræner?”. Det er jo ikke fordi, jeg ringer og græder snot. Det er fordi, jeg gerne vil udvikle mig og udforske mit potentiale. Jeg tror på, det er 80 procent oppe i hovedet og 20 procent talent, siger Patrick Mortensen.
Et spændende projekt i Sarpsborg kulminerede i 2017 med en tredjeplads i Eliteserien og dermed også med europæisk fodbold i den efterfølgende sæson. Her nåede de norske underdogs gruppespillet i Europa League, hvor Mortensen scorede tre mål i seks kampe.
Og efter to sæsoner som topscorer i Sarpsborg var det tid til at gøre et nyt forsøg på at slå igennem i en stor klub hjemme i Danmark. Patrick Mortensen skiftede i vinteren 2019 til AGF, hvor han altså indtil nu har scoret 20 mål i 36 kampe. Opskriften ser ud til at virke.
- Da vi startede forløbet, fik vi ligesom arbejdet rigtig dybt med nogle ting: Hvor vil jeg gerne ende i min karriere? Hvad vil jeg gerne huskes for? Sådan nogle ting. Jeg tror ikke, jeg havde været i AGF med så fin succes, hvis ikke det var for det grundarbejde, vi fik lavet dengang, siger Mortensen.
Fra meditation til mål
Helt konkret er der særligt ét værktøj i den mentale værktøjskasse, som den 190 centimeter høje angriber har forelsket sig i. Meditation.
Det er blevet et greb, som Patrick Mortensen bruger stort set hver eneste dag. Dels i hverdagen, men som minimum altid på kampdage. Der er ikke tale om sådan en yoga-agtig meditation med skrædderstilling og det hele. Men principperne er sådan set de samme.
- Det har åbnet en helt ny verden for mig – ikke bare på banen, men også som menneske. Jeg får noget overskud, der gør mig mere fokuseret. Både på banen, men også når jeg så er sammen med familien. Jeg synes, det er utrolig indholdsrigt. Og det kræver absolut intet. Det kræver, at jeg ganske kort lægger mig ned, hører noget i ørerne og bare slapper fuldstændig af, siger Patrick Mortensen.
Og det er netop sådan, han gør det. Han lægger sig ned, lukker øjnene og afspiller en lydfil, der er specielt udvalgt til netop det modus, han har brug for på en given dag.
- Jeg har nogle forskellige apps på min telefon, som jeg bruger til forskellig slags meditation. Jeg har en med en form for afslappende meditation, hvor jeg ligesom bare falder helt ned i gear og får ladet batterierne op. Og så har jeg en speciel lydfil, jeg bruger, når jeg skal bygge op på en kampdag.
- I løbet af ugen kan det være mange forskellige lydfiler afhængig af, om det er fysisk afslapning eller mental afslapning. Jeg tror, det er rigtig sundt for hjernen lige at koble af og kun fokusere på én ting. Jeg tror, at bare fem eller ti minutter om dagen ville gøre en stor forskel for folk. Det har i hvert fald givet mig rigtig meget.
Fælles for meditationerne er, at han bruger tiden på at visualisere forskellige scenarier i en fodboldkamp. Det kan være mål, jubelscener, afleveringer, driblinger eller lignende. Jo mere konkret, jo bedre.
- Hjernen kan egentlig ikke adskille, om det er noget, der sker i virkeligheden – eller om det er noget, du tænker. Så når jeg lægger mig ned og visualiserer, at jeg får scoret og gør de rigtige ting, så kan jeg godt snyde hjernen sådan, at den faktisk tror, at det sker. Det er vanvittigt brugbart.
- Det skal være så konkret som muligt, så du kan snyde hjernen til, at den tror, det sker i virkeligheden. Der ligger jeg så og visualiserer situationer i løbet af en fodboldkamp med fokus på de ting, jeg ligesom mener, kan give mig succes. Det kan være de samme igen og igen, eller det kan være forskellige billeder, siger Patrick Mortensen.
Efter hver træning prioriterer AGF's topscorer at komme hjem og koble af med en omgang meditation, inden han skal være ægtemand og far for familien.
Men det er især på kampdage, at meditationen har vist sig at være guld værd for Mortensen. Her er den blevet en fast del af rutinerne.
- Ind imellem mine måltider – gerne så tæt på kampen som muligt – får jeg lavet min meditation. Jeg går ind og ligger mig i sengen en halv times tid og fordyber mig. Det giver en fornemmelse af, at jeg får slappet fuldstændig af – nærmest mere end når jeg sover - samtidig med at jeg får det mentale aspekt med. Det er rigtig fedt. Når jeg er færdig med det, så har jeg ligesom fokus rettet mod det, jeg skal ud og opnå.
I denne tid hvor dansk fodbold er lukket helt ned som følge af den globale corona-krise, mediterer Mortensen også. Faktisk endnu mere end normalt. Det giver ham nemlig mulighed for at flygte væk fra corona-karantæne og ind på AGF's hjemmebane på Ceres Park.
- I denne tid, hvor jeg netop ikke kan spille fodbold og ikke har mulighed for at røre en bold, virker det fantastisk for mig. Der er visualisering en rigtig god ting. Der kan jeg snyde hjernen, så den tror, det faktisk foregår i virkeligheden. Det er meget interessant, synes jeg.
- Så lige nu har jeg bare endnu mere tid til at få lavet min meditation. Jeg bruger mine kampvisualiseringer ofte, så jeg ligesom hele tiden tricker min hjerne, så den ikke kommer for langt ud af fodbold-tilstand. Det er vigtigt, at også hjernen holdes skarp, ligesom vi bliver holdt i fysisk form, siger Patrick Mortensen.
Bedre end nogensinde
Patrick Mortensen er i dag rundet de 30 år og befinder sig dermed midt i det rum, som man ynder at kalde 'den bedste fodboldalder'.
I indeværende sæson er han øjeblikkeligt nummer tre på Superligaens topscorerliste med 10 mål, hvilket - naturligvis - også er nok til at være topscorer i AGF. Han er straffesparks-skytte og viceanfører hos Byens Hold. En klub, der aktuelt er Superligaens tredje bedste mandskab.
Alt i alt er er tiden siden skiftet til AGF nok gået endnu bedre, end han selv havde turdet drømme om i sine daglige visualiseringer.
- Jeg har fået at vide, jeg skal huske at rose mig selv af og til, selvom jeg er en meget ydmyg fyr. Men det er ikke mange angribere i AGF, der i de senere år har haft så fin succes.
- Det har nok også været mere, end jeg selv lige havde regnet med. Man taler oftest om, at man lige skal falde til i en ny klub, men den periode har bare været minimal, hvis den overhovedet har været der. Det har selvfølgelig været fedt.
- Jeg føler, jeg har fundet mig rigtig godt til rette. Først og fremmest er jeg faldet rigtig godt til med min familie i Aarhus. Jeg er kommet til en klub med et vanvittigt fedt setup hele vejen rundt. Det gør bare, at jeg kan præstere på et andet niveau, end jeg har gjort hidtil. Det viser mine statistikker jo også, siger Patrick Mortensen, der glæder sig over at være en del af det hold, der ser ud til at levere den bedste AGF-sæson i mange, mange år:
- Det her projekt ser vanvittigt spændende ud, og det begynder også at give nogle fine resultater. Det er bare fantastisk at være en del af AGF lige nu. Det gør det også nemmere som individ at præstere.
Udover sin daglige meditation taler Patrick Mortensen fortsat også meget med sin mentaltræner, Morten Bertolt. For selvom de dybdeborende samtaler er blevet færre, så taler de som minimum alle kampe igennem. Både før og efter. De sætter et mål - og evaluerer efterfølgende.
- Det er vigtigt, at der kommer handling bag ordene, så man ligesom udvikler sig. Nogle gange kan jeg måske se lidt dum ud i en kamp, hvis jeg laver noget vanvittigt, som ikke lykkes. Men for mig har det måske alligevel været en succes, fordi jeg prøvede. Det lyder meget basalt og sukkersødt, men nogle spillere har bare den der mentale barriere, og så udvikler de sig ikke.
Hvis man følger AGF-angriberen på de sociale medier, kan man i øvrigt se, at han har kastet sig over et nyt projekt. Han er begyndt at drikke te. Som en af de første spillere i Superligaen har han taget den såkaldte 'Mate'-te til sig. En sydamerikansk drik, som mange af de helt store fodboldstjerner som Messi og Griezmann har benyttet og sværget til i årevis.
- Jeg er en person, som godt kan lide at udforske ting. Og hvis det kan give mig nogle ekstra procenter, så er det godt givet ud. Jeg synes, det har hjulpet helt vildt faktisk. Jeg tager det i løbet af ugen, men specielt på kampdage. Der drikker jeg det istedet for kaffe. Det har givet mig et energiboost og har givet mig lidt mere overskud. Jeg har følt mig mere frisk. Og så er det jo lidt sexet at gå rundt med den kop, siger Mortensen.
Men hvorfor er det nødvendigt at tænke så alternativt med både meditation og en særlig te for at spille fodbold i Superligaen?
- Jeg synes overhovedet ikke, jeg er alternativ. Jeg er sgu bare meget moderne, griner Patrick Mortensen.
Corona-krisen har udskudt Superligaen på ubestemt tid, og den begynder tidligst igen i starten af maj.
Så lige nu må Patrick Mortensen nøjes med at score mål i sine egne daglige visualiseringer.