Milliarder betales tilbage til boligejere: Så meget får du i din kommune

Boligejerne får nu skattelettelser allerede næste år, selvom nyt boligskattesystem blev udskudt til 2024.

Et politisk flertal har givet håndslag på en aftale, der skal sikre ro om boligskatten, indtil den nye boligskatteordning kommer i 2024, og sende milliarder tilbage til boligejerne.

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Forligspartierne er blandt andet blevet enige om: :

  • at lempe ejendomsværdiskatten med tre milliarder kroner fra 2021 til 2023
  • loft over grundskyldsstigninger på 2,8 procent årligt i 2022-2024
  • de kommunale grundskyldspromiller kan ikke sættes op i 2021-2028
  • boligskatterne bliver sænket varigt med 0,6 milliarder mere, end hvis det nye boligskattesystem var blevet indført i 2021 som planlagt.
  • cirka 13 milliarder kroner - skattefrit - skal betales tilbage til de boligejere, der har betalt skat af for høje vurderinger i 2011-2020.

Gennemsnitlig skattelettelse for nuværende boligejere i Østjylland

Aftale kompenserer boligejere for it-koks

Der skal være tryghed om boligskatten. Og den tryghed røg, da skatteminister Morten Bødskov (S) for et halvt år siden måtte udskyde det længe ventede nye boligskattesystem, der skulle have trådt i kraft næste år.

Derfor har et politisk flertal nu givet håndslag på denne aftale, der skal kompensere boligejerne for konsekvenserne af at udskyde den nye boligskatteordning med tre år.

Udskydelsen betød nemlig i udgangspunktet, at boligskatterne ville fortsætte med at stige for meget i de tre år. For eksempel ville grundskylden fortsætte med at stige op til syv procent årligt.

Det ville give omkring ti milliarder mere i statskassen, og det var ikke meningen, lød det allerede i oktober fra skatteministeren. Boligejerne skal ikke lide under skattevæsenets it-problemer, fastslog morten Bødskov (S).

VIDEO: Folketinget har vedtaget, at 30 mia. kroner skal frigives fra Landsbyggefonden til renovering af almene boliger - både for at sætte gang i økonomien ovenpå corona, for at klimaoptimere boligmassen  - og for lejernes skyld. Pengene falder bestemt et tørt sted, hvis man spørger på Arendalsvej i Silkeborg.

Fejl i ejendomsvurderinger

Det nye boligskattesystem, der skal sikre danskerne en mere præcis vurdering og dermed beskatning af deres ejerboliger, blev vedtaget i 2017 af den daværende blå regering. Med aftalen skulle seks ud af ti boligejere betale mindre i boligskat fra 2021.

Aftalen stod på ryggen af et nyt ejendomsvurderingssystem, der skulle sikre en præcis vurdering af landets ejerboliger.

Ejendomsvurderingerne har været indefrosset siden 2013, hvor Rigsrevisionen fastslog, at de var både uigennemskuelige og fulde af fejl. Tidligere beregninger fra Skatteministeriet har vist, at omkring 800.000 boligejere har betalt for meget i boligskat siden 2011.

For et halvt år siden måtte skatteminister Morten Bødskov altså erkende, at tidsplanen er "absolut urealistisk". Skattevæsenet kan ikke nå at få de nye ejendomsvurderinger klar, viste et gennemsyn af ”skattevæsenets akutte it-problemer på ejendoms-, gælds-, moms- og toldområdet”.

Store skattelettelser i vente

Alle boligejere kommer til at mærke de nye boligskatteregler og den nye kompensationsaftale allerede fra første januar næste år.

I 2024 skal den gennemsnitlige boligejer betale 20 procent mindre i boligskat i forhold til de gamle boligskatteregler.

Knap to ud af tre boligejere vil opleve en skattelettelse ved overgangen til det nye system i forhold til året før. Resten af boligejerne vil få en skattarabat i form af, at boligskatten ikke stiger i forhold til 2023.

Skattevæsenet begynder at udsende de nye ejendomsvurderinger i andet halvår af dette år. Allerede derfra begynder tilbagebetalingen af de 13 milliarder kroner, som mange boligejere har betalt for meget fra 2011 til nu på grund af forkerte ejendomsvurderinger.

Skatteministeren og repræsentanter fra de øvrige forligspartier (Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) uddyber aftalen ved et doorstep i Skatteministeriet klokken 11.30. Det kan du følge her og på TV 2 News.

20170406-113512-L-1920x1281we

Rådmand vil udstykke 3600 nye parcelhusgrunde i Aarhus

hurtigfærgen skader thumbnail

Gammel færge sejlede ind i ny - nu er årsagen fundet

Lige nu
AstraZeneca

liveblog COVID-19 LIVE: Lægeformand om AstraZeneca: Næppe nogle læger der vil vaccinere

557e8bc2-a63c-4d11-89b9-a1287f5b2460

Aarhusiansk restaurant laver finte for at omgå regel om bordbestilling

IMG_9390

Hunden Osvald hjemme igen efter 15 dage: - Jeg er virkelig målløs

IMG_3557

Forårsrengøring på havbunden: Dykkere finder gammel indkøbsvogn

Dagens mest læste