Abdicerer Dronningen en skønne dag: Eksperter er uenige

Dronning Margrethe har en alder, hvor andre ville nyde pensionisttilværelsen. Om hun en dag abdicerer, er kongehus-eksperterne uenige om

Billedet er fra 2014, hvor Dronningen fejrede sin fødselsdag på Marselisborg. Foto: Kim Haugaard - Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Danmarks dronning fylder 77 år i dag.

Hun fejrer påskedagene og sin fødselsdag med familien på Marselisborg Slot i Aarhus, og derfor vil hun træde ud på verandaen i det jyske palæ, hvor fremmødte danskere kan hilse og vinke klokken 12. 

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid blev født 16. april 1940 på Amalienborg, og i år er det 45 år siden, hun blev landets regent efter sin far, kong Frederik 9.

Man kan godt se, at hun er plaget af nogle fysiske skavanker (problemer med ben og ryg, red), men det virker som om, hun er i god form trods alt.

Peter Thygesen, Politikens navneredaktør

- Mange på hendes alder ville jo for længst have droslet ned og nydt, at de var folkepensionister, men det er ikke tilfældet med dronningen, som stadig har et meget højt aktivitetsniveau - både når det gælder officielle pligter og kunstneriske udfoldelser, siger Politikens navneredaktør, Peter Thygesen, der ved flere lejligheder har interviewet monarken.

- Man kan godt se, at hun er plaget af nogle fysiske skavanker (problemer med ben og ryg, red), men det virker som om, hun er i god form trods alt, siger han.

Noget særligt

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen stemmer i: 

- Hun har på ingen måde trukket sig tilbage i modsætning til mange af sine kolleger rundt omkring i Europa, hvor der også er andre traditioner, siger han. 

De seneste år har flere monarker i Europa abdiceret. 

I 2013 overlod den dengang 79-årige belgiske kong Albert tronen til sin ældste søn, ligesom den 74-årige hollandske dronning Beatrix overlod hvervet samme år til sønnen Willem-Alexander. 

 

I 2014 abdicerede den 76-årige spanske konge Juan Carlos. 

- Så på den måde er det noget særligt, at hun fejrer fødselsdag endnu engang som dronning i en relativ høj alder, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen. 

Lader dronningen sig pensionere?

Historiker og kongehuskyndig Sebastian Olden-Jørgensen mener modsat de andre to, at det er sandsynligt, at dronningen en dag abdicerer.

Det ville være oplagt under nytårstalen. Til næste år bliver kronprinsen 50, og det ville da være en meget fin lejlighed til at overdrage hvervet.

Sebastian Olden-Jørgensen, kongehuskyndig

Udover de førnævnte monarker overraskede Pave Benedikt XVI ved at trække sig fra hvervet i 2013 - så hvorfor ikke dronningen, spørger Sebastian Olden-Jørgensen, som ser flere små tegn - eksempelvis det nyligt overståede belgiske statsbesøg. 

- Her fik kronprinsparret virkelig lov til at træde i karakter og deltage meget, selv om Margrethe var hjemme - de var ikke vikarer eller sendt ud i den store verden uden hende. Det har jeg kaldt for en hjemmebanetræning, siger han.

Sebastian Olden-Jørgensen nævner også et interview til belgisk tv, der blev bragt i marts, hvor dronningen ikke helt kategorisk afviste en abdikation: 

- Vi er altid blevet på vores plads, så længe vi lever. Sådan gjorde min far, og det har alle andre, jeg kan komme i tanke om, også gjort. Det er også sådan, jeg forestiller mig det for mig selv. Man kan ikke spå om fremtiden, men det er sådan, jeg ser det, forklarede hun i interviewet ifølge BT. 

 

Prins Henriks pension, der blev meldt ud under Nytårstalen 2015, har også haft en betydning, mener Sebastian Olden-Jørgensen, selv om "det er klart, at dronningen ikke har ønsket at lade Henrik bestemme, hvornår hun skal abdicere". 

- Prins Henriks selvpensionering har lagt et pres på hende, for det danske kongehus bliver drevet som et familiefirma, så det er grus i maskineriet. Samtidig er der en vis forventning i befolkningen om, at Frederik og Mary træder til på et tidspunkt, siger han og tror endda, at det kan ske inden længe:  

- Det ville være oplagt under nytårstalen. Til næste år bliver kronprinsen 50, og det ville da være en meget fin lejlighed til at overdrage hvervet, siger han.

Ikke en tradition i Danmark

De to andre kongehuseksperter er helt uenige i den analyse.

Politikens navneredaktør tror ikke på en tidlig pensionering:

- Det kommer ikke til at ske, det er jeg fuldstændig sikker på. Det har hun selv givet udtryk for rigtig mange gange. Det er der ikke tradition for her i de nordiske lande i modsætning til Holland og Belgien, siger Peter Thygesen og bemærker:

- Det betyder ikke, at resten af familien ikke kommer til at tage mere over, som man også ser eksempler på med kronprinsparret, der er meget aktive. Men jeg kan ikke på nogen måde forestille mig, at dronningen abdicerer, siger han. 

Prins Henrik var fredag en tur på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus.  Foto: Bo Amstrup - Scanpix

Historiker Lars Hovbakke Sørensen er også uenig med historiker-kollegaen: 

- Det, tror jeg, er meget urealistisk. Med 99,9 procents sikkerhed bliver hun siddende, til hun dør. Det er traditionen i Danmark, og hun er enormt bevidst om de historiske traditioner, så der skal ske noget helt exceptionelt, før hun vælger at gå før tid.