Årets varmeste dag – og anden sommerdag i træk

Sidste sommerdag i denne omgang blev også årets hidtil varmeste dag i Danmark.

Årets anden sommerdag lokkede blandt andet denne mand til at hoppe i Vedsted Sø. Foto: Viggo Hjort Kohberg / Seerbillede

I samarbejde med tv2.dk

Der er et markant sammenfald mellem kalenderen og meteorologien i disse dage. Mandag faldt årets første meteorologiske sommerdag på den første sommerdag i kalenderen, og tirsdag er det en meteorologisk sommerdag igen.

En meteorologisk sommerdag kræver, at temperaturen kommer op på 25 grader på en af de officielle målestationer. Og det var tilfældet flere steder i dag. Blandt andet i København, Tirstrup og Bornholm nåede temperaturen 25 grader.

Læs også VIDEO: Delfin spottet ved Aarhus Bugt

Og ikke nok med, at vi har haft årets første meteorologiske sommerdag. Tirsdag blev også årets hidtil varmeste dag med 26,2 grader målt i København.

Men så er det også slut med sommerdagene for denne omgang. Onsdag bliver endnu en fin sommerdag, men temperaturen bliver lidt lavere.

SÅ VARMT ER DET LIGE NU

Her kan du løbende se de seneste målinger af temperaturen. Klik her og se hvor varmt det er netop hos dig. 

Onsdag eftermiddag kan de første byger melde deres ankomst, og i de følgende dage venter mere ustadigt vejr, mens temperaturen falder med op til ti grader hen over weekenden. Der er endda risiko for skybrud torsdag.

Normalt falder de meteorologiske sommerdage allerede i foråret. Det sker ofte allerede i maj. Dette er dog blevet forhindret i år af relativt kølig luft fra nordvest, der holdt temperaturen nede trods relativt meget solskin.

Læs også Knogler i fjord var ikke fra forsvunden person

Den såkaldte klimanormal, der viser gennemsnittet over perioden fra 1961 til 1990, viser, at årets første sommerdag normalt kommer 21. maj.

Sidste år faldt den en dag senere end i år, nemlig 2. juni.

 

Selvom man skulle tro, at dagstemperaturen topper, når solen står højst på himlen omkring klokken 13 dansk sommertid, sker det normalt først nogle timer senere, når solen er nået lidt længere ned på himlen. Først der begynder vi at afgive mere varme, end vi modtager, hvilket får temperaturen til at falde igen.

Derfor rammer vi normalt højeste dagstemperatur ved tre-firetiden om eftermiddagen.

Læs også VIDEO: Pinsevejret lokkede folk i bølgerne

Ud af en dansk sommers 92 dage er der i gennemsnit 10 af dem, der lever op til kriterierne for en landsdækkende sommerdag. Heraf ligger de 1,9 dage normalt i juni.

Kommer temperaturen op på 30 grader, kaldes dagen for en tropedag.

02:01

VIDEO: På årets første officielle sommerdag har solen skinnet fra en skyfri himmel over hele landet - også over Almindsø ved Silkeborg. Indslaget er lavet i går, mandag.

Luk video