44 nu indlagt med coronavirus - ny nedlukning af samfund er tæt på, advarer overlæge

Overlæge råder befolkningen til at ændre adfærd nu, for tiden er knap, siger han.

Antallet af indlagte med coronavirus er steget med ni, og dermed er i alt 44 personer indlagt. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Yderligere 292 er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark det seneste døgn.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Derudover er antallet af indlagte med coronavirus steget med ni, og dermed er i alt 44 personer indlagt.

Læs også COVID-19 LIVE: Børnehus sender 20 børn og 2 medarbejdere hjem

Og netop det tal bekymrer intensivlæge og formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen. Den store stigning er nemlig kommet langt tidligere på efteråret, end man havde ventet, siger han.

Vi skal stramme op nu, ellers bliver det en meget lang vinter.

Joachim Hoffmann-Petersen, intensivlæge og formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin

- Det betyder, at vi også kommer til at opleve en stigning på intensivafdelingerne i de kommende uger. Lige nu kan vi fint håndtere det. Men når tallet kommer over de 65, så vil man nok begynde at lukke en hel del af samfundet ned igen, siger Joachim Hoffmann-Petersen og forklarer, at det ofte er de svageste grupper af samfundet, der bliver indlagt - ældre mennesker og kronisk syge.

Læs også Blodbank søger donorer til nyt plasmacenter: - Det er en kritisk situation

Derfor skal befolkningen også ændre adfærd nu, mener han, for tiden er knap:

- Der er stadig tid til, at befolkningen kan genopdage alle de gode vaner fra foråret med god håndhygiejne og afstand. Og man skal nok også overveje, hvor mange gæster der skal være, når man holder fest.

- Men vi skal stramme op nu, ellers bliver det en meget lang vinter, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Yderligere 292 er bekræftet smittet med coronavirus i Danmark det seneste døgn. Foto: Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

SSI: Bedst at ses i mindre grupper

Også Statens Serum Institut råder danskerne til at begrænse antallet af personer, man omgås med, hvis smitten skal holdes i skak.

- Det er bedst kun at mødes i mindre grupper med nogle udvalgte personer, som du har valgt at ses med det kommende efterår og vinter, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, i en pressemeddelelse.

- Vi har tidligere kunne vende epidemikurven med forskellige tiltag, men der skal sættes hurtigt ind, og vi skal alle hjælpe til for at kunne lykkes med det, siger hun videre.

Virolog: Naturligt mere flere indlæggelser

I denne uge er de højeste daglige smittetal siden april blevet registreret. Det er til trods for, at tallet falder en smule fredag. Torsdag var antallet af nysmittede på 317.

Men langt flere bliver testet nu, end i april hvor antallet af indlagte også var højt.

Søren Riis Paludan, professor i virologi på Aarhus Universitet, bider netop mærke i, at der i dag smitteopspores mere aggressivt.

Læs også Årgang sendt hjem efter smittetilfælde - en halv time før havde skole god nyhed

- Man skal huske, at når man begynder at smitteopspore mere proaktivt, finder man rigtig mange. Nogle på grund af, af vi har mere smitte, end vi ønsker, og andre fordi vi optrevler smittekæder, siger han til Ritzau.

Han mener også, at stigningen i antallet af indlæggelser er naturlig, når der har været stigende smittetal i den seneste tid.

- Jeg tænker først og fremmest, de nye indlagte er en konsekvens af de smittetal, vi har set en stigning i blandt andet København over den seneste uges tid, siger han til Ritzau.

Læs også Kan coronavirus smitte gennem aerosoler? Ja, mener flere og flere forskere

I Odense, København og 16 andre kommuner har stigende smittetal medført restriktioner. 59 af dagens nye smittetilfælde er registreret i København, mens tallet for Odense er 12.

Der er ikke registreret nogle nye coronarelaterede dødsfald det seneste døgn. I alt 629 personer er bekræftet døde med corona i Danmark, siden pandemien brød ud.