23 år siden det har været så koldt på denne årstid

Arktisk luft over Danmark i kombination med svage vinde gav de lave temperaturer.

Selvom maj er den sidste måned i foråret, er det normalt med frost i begyndelsen af måneden. Arkivfoto. Foto: Mogens Ladegaard / Scanpix Danmark

I samarbejde med tv2.dk

Solen stod søndag morgen op over et iskoldt Danmark med frost i store dele af landet, og vi skal tilbage til 8. maj 1996 for at finde en koldere morgen så langt fremme i maj.

Dengang målte man -4,0 grader. Nu hedder den -3,7 grader, og det var i Billund Lufthavn, at man mellem klokken fem og seks målte den lave temperatur.

Læs også Endnu en iskold nat forude – ned til to graders frost

Den næstlaveste temperatur målte man på Sydsjælland ved Brandelev nær Næstved med -2,9 grader, og har man blot været et stykke væk fra havet har det været en kold nat og morgen.

Laveste registrerede temperaturer natten til søndag og søndag morgen. Foto: TV 2 Vejret

Iskold polarluft

Forklaringen på det kolde vejr finder vi i luften, som omgiver os. I begyndelsen af ugen lå den over Nordpolen, og siden er den blæst direkte ned til Danmark.

Den kolde luft gav os mange hagl- og snebyger natten til lørdag og lørdag morgen, og i kombination med klart og stille vejr i den forgangne nat, blev det rigtigt koldt.

Læs også Arktisk kulde blæser ned over Danmark direkte fra Nordpolen

Den beskedne mængde varme, der var i luften efter lørdagens sol, forsvandt hurtigt ud i verdensrummet i den stille nat.

Ved den jyske vestkyst har vinden natten igennem blæst ind ude fra havet, så derfor fandt man nogle af de højeste temperaturer på de kanter.

Rekorden for den absolut laveste temperatur i maj er -8,0 grader, og den blev sat helt tilbage i 1900 i Gludsted Plantage ved Aarhus på månedens 14. dag.

Sne i Malling ved Aarhus fredag den 3. maj. Foto: Charlotte Houman - Privatfoto Foto: Charlotte Houman - Privatfoto

Sne ved Silkeborg fredag aften. Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST