Succes med fri parkering: Se hvor du kan parkere gratis

Nye regler for kommunal parkering har banet vejen for flere gratis parkeringspladser. Horsens og Silkeborg er blandt de kommuner, der har lavet gratis parkering i centrum.

Det er nu gratis at parkere de første to timer i Silkeborg og Horsens midtby. Noget som bilisterne tilsyneladende har taget til sig. Foto: Flemming Krogh - Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV SYD

Fremover er det slut med at putte mønter i parkeringsautomaten i flere østjyske kommuner - i hvert fald på en række kommunale parkeringspladser.

I Horsens har der der siden november været to timers gratis parkering i centrum flere steder, og det har været en succes, lyder konklusionen. 

- Jeg synes, det er rigtig, rigtig godt. Jeg er begyndt at parkere her i midtbyen, for jeg skal bare op og hente en lille smule og så videre igen, siger Lena Linde Sørensen, der bor lidt uden for Horsens til TV SYD.

Det betyder, at vi kan tiltrække flere til detailbutikkerne og restauratører i byen. Jeg synes, det giver et rigtig stærkt kort.

Stephanie Andersen, Citymanager, City Horsens

Også i City Horsens har de taget imod det nye tiltage med åbne arme, faktisk beskriver de det som en tidlig julegave.

- Det er sådan en gave, man hver dag giver sine kunder, når de besøger os. Og det er en super invitation til at komme til byen, siger Stephanie Andersen, Citymanager, City Horsens.

I Horsens Kommune fordeler de 500 pladser sig på ti forskellige parkeringspladser rundt omkring i midtbyen. På kortet herunder kan du klikke dig og rundt og se, hvor parkeringen er blevet gjort gratis:

Fra nul til 70 procent

Baggrunden for den frie parkering er nye regler fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Tidligere betalte kommunerne nul procent af betalingsparkering til staten, men på grund af de nye regler skal de nu betale 70 procent af indtægterne til staten.

Derfor har de i blandt andet Horsens Kommune taget imod de nye regler ved at gøre de kommunale parkeringspladser i byen gratis at parkere på de første to timer.

- Med de her regler blev det lige pludselig meget mere attraktivt at indføre gratis parkering, fordi vi ikke ville miste så mange penge på det. Så spørgsmålet var, om det skulle komme staten eller borgerne til gode, og der landede vi ret hurtigt på borgerne, siger Martin Ravn (V), viceborgmester i Horsens, til TV SYD.

Læs også Hold gratis på 800 p-pladser: - Det er rigtig fedt

I alt er cirka 500 parkeringspladser i Horsens Midtbyen blevet gratis. I 2017 havde Horsens Kommune indtægter for salg af parkeringsbilletter for 4,4 millioner kroner.

De nye parkeringsregler i Horsens er foreløbig et forsøg, som byrådet skal evaluere til efteråret. Her skal de tage stilling til, om reglerne skal gøres permanente. Hos City Horsens håber de, at ordningen forbliver.

- Det betyder, at vi kan tiltrække flere til detailbutikkerne og restauratører i byen. Jeg synes, det giver et rigtig stærkt kort. Vi har byer rundt omkring, der ville ønske, at de havde den her mulighed, siger Stephanie Andersen.

01:55

VIDEO: Tiltaget blev indført i november sidste år, hvor TV2 ØSTJYLLAND fortalte om det. 

Luk video

Også gratis i Silkeborg

I Silkeborg blev en lignende ordning indført fra 1. februar i år. Her mente bilisterne på første dag, at gratis parkering er en god idé. 

- Jeg synes, at det er en god idé. Jeg synes, vi i forvejen betaler nok i skat og så videre, så det er en god idé, sagde Flemming Jespersen fra Silkeborg til TV2 ØSTJYLLAND.

00:38

VIDEO: Hør her hvad de folk, TV2 ØSTJYLLAND mødte i Silkeborg i februar, syntes om det nye initiativ med gratis parkering i to timer.

Luk video

I Silkeborg Kommune var det kun Alternativet og Enhedslisten i byrådet, der stemte imod de to timers gratis parkering.  

Håbet hos tilhængerne af ordningen er, at den fri parkering vil gavne handelslivet i Silkeborg Midtby, og når man spørger de handlende, kunne noget godt tyde på, at det er muligt.

- Jeg synes, det er rigtig fedt, men jeg er også tit inde i byen. Nogle gange handler jeg på nettet og i forhold til måske at komme lidt oftere ind til byen at shoppe, så er det helt klart en fordel, at det nu er gratis de første to timer, sagde Eline Stensbjerg fra Sejs til TV2 ØSTJYLLAND i februar. 

Eline Stensbjerg fra Sejs mener, at det er en god idé med gratis parkering - og måske kan det få hende til at gøre flere af sine indkøb i Silkeborg.

Godt for butikkerne – eller hvad?

De nye parkeringsordninger blev vedtaget af de lokale byråd blandt andet for at gavne detailhandlen i midtbyen. Men hos Institut for Center-Planlægning mener man ikke, at to timers gratis parkering vil give den helt store effekt.

- Jeg tror ikke, det får den store betydning for butikkerne. Det har måske en lidt positiv afsmitning og vil virke forbrugervenligt. Men afstanden betyder bare meget, så at man får gratis parkering et par timer får næppe folk til at køre meget langt for det, siger Per Nyborg, administrerende direktør, Institut for Center-Planlægning, til TV SYD.

Nogle gange handler jeg på nettet og i forhold til måske at komme lidt oftere ind til byen at shoppe, så er det helt klart en fordel, at det nu er gratis de første to timer.

Eline Stensbjerg, Sejs

Horsens' viceborgmester kan godt forstå kritikken, men han mener, at Horsens er et særtilfælde blandt andet på grund af geografien.

- Helt overordnet kan han godt have en pointe. Men i Horsens har vi en speciel situation med for eksempel Vejle mod syd, som har gratis parkering og flere shoppingcentre, og Aarhus mod nord, som også er en attraktiv handelsby. Det er den konkurrence, vi er oppe imod, så det skal vi også kunne tilbyde vores handlende, siger Martin Ravn (V), viceborgmester i Horsens.