Snart kan de blæse i fløjten i Horsens
Horsens Kommune får nu en whistleblower-ordning. Det skal nemlig være muligt at sladre anonymt om kritisable forhold i kommunen.
Hvordan forhindrer man magtmisbrug, korruption og nepotisme? Et af værktøjerne er en whistleblower-ordning. Så kan medarbejdere, der opdager noget betænkeligt eller ulovligt, anonymt skrive til en krypteret mail.
Nu er Horsens Kommune efter et langt tilløb på vej med en whistleblowerordning.
- Hvis man opdager noget ulovligt eller uhensigtsmæssigt af grov karakter, så kan man henvende sig anonymt og få sagen behandlet. Det giver god mening at give vores medarbejdere og vores samarbejdspartnere dén mulighed, siger byrådsmedlem Jakob Bille (LA), som har taget emnet op i byrådet.
Brug tillidsmanden eller pressen
Der er delte meninger om det nye værktøj. Socialdemokraterne er ikke vilde med ideen, men borgmesterpartiet er for en gangs skyld i mindretal i byrådet.
- Ofte kommer whistleblowerordninger på baggrund af en konkret sag, hvor man ikke lytter til folks bekymringer. Men det er jo ikke tilfældet her i Horsens. Her kan man tale med sin tillidsmand og sin leder, og er man ikke tryg ved det, kan man gå til lokalpolitikere og til pressen - og i sidste ende politiet, siger 2. viceborgmester Andreas Boesen (S).
Skeptiske medarbejdere
HK’ernes tillidsrepræsentant, Lotte Møller Jensen, er også helst fri for ordningen.
- Jeg synes, vi har en åben og tillidsfuld samarbejdskultur, hvor man trygt kan gå til tillidsrepræsentanten eller sin nærmeste leder. Nu får vi så en ordning, som mest er symbolpolitik. Jeg tror ikke, den vil blive brugt ret meget, siger hun.
Horsens’ nye whistleblower-ordning kan formentlig bruges fra 1. november eller 1. december.
Flere østjyske kommuner er med
Horsens er ikke den første østjyske kommune, der får en whistleblower-ordning. Blandt andet Aarhus, Favrskov og Randers Kommune har allerede gjort det muligt for medarbejdere at sladre anonymt om kritisable forhold i kommunen.