Ø har succes med at få beboere på prøve

En mulighed for at prøve livet som beboer på Kattegat-øen Endelave har skaffet øen to nye beboere.

Endelave har den seneste tid arbejdet på at få nye beboere, og nu er det lykkedes. Foto: Morten Rasmussen - Ritzau Scanpix

Endelave har siden foråret stillet en næsten gratis lejlighed til rådighed for folk, der overvejer at slå sig ned på en ø.

12 mulige nye øboere henvendte sig allerede i løbet af de første dage efter nyheden om prøvelejligheden, og der er løbende kommet henvendelser fra hele landet.

Læs også Familier står i kø for at blive øboere på prøve

- To nye beboere på øen er helt på plads efter nytår, så vi er godt tilfreds med udbyttet af vores anstrengelser. Vi har fået knækket kurven med faldende beboertal, siger Ib Elgaard fra Endelaves bosætningsgruppe.

Bente Skovgaard og Ib Elgaard ønsker at fremhæve både naturen, roen og fællesskabet på øen. 

Flere familier på vej

Lige nu er tre familier skrevet op til at flytte ind i den 60 kvadratmeter store og møblerede lejlighed på førstesalen i øens tidligere skolebygning, hvor de næste øboere på prøve rykker ind 1. januar.

Ifølge Ib Elgaard fra øens bosætningsgruppe kommer en del af henvendelserne fra større byer. Blandt andet fra folk omkring København, der kan se det attraktive i at skifte forstadslivet ud med havudsigt og frisk luft.

Læs også Fald i indbyggertal - øer tager nye midler i brug

- Interesserede skal allerførst udfylde et spørgeskema, hvor de kort fortæller om baggrunden for deres ønske om at flytte herover. Det giver os et billede af, om de kan få en god oplevelse ud af det, fortæller Ib Elgaard.

Der er for øjeblikket 156 fastboende på Endelave.

Prøvelejlighed på Endelave

  • Det koster 1500 kroner med forbrug og depositum på 1000 kroner samt 500 kroner til slutrengøring at leje prøvelejligheden i op til fire måneder.
     
  • Prøvelejligheden kan ikke lejes i sommermånederne.
     
  • Interesserede kan læse mere på www.oenendelave.dk 

Folk flytter væk

I alt er 378 indbyggere flyttet fra de østjyske øer siden 2009. Og det kan også mærkes på Endelave.

- Aldersfordelingen er i den tunge ende, og for at et helårs samfund skal kunne fungere, skal vi gerne have folk i alle aldre, siger tidligere skoleleder på Endelave Skole Bente Skovgaard.

Siden 2009 har disse fire østjyske øer oplevet et samlet fald på 378 indbyggere. 

Hos Sammenslutningen af Danske Småøer er man heller ikke i tvivl om, at tiltag som et lejlighedstilbud på Endelave vil have en effekt. Men ifølge formanden er det også vigtigt, at kommunerne sikrer en god infrastruktur.

- Det er super vigtigt, at der er stabilitet og hyppighed omkring færgerne. Det skal være muligt at pendle fra en ø som Endelave, siger formanden for Sammenslutningen af Danske Småøer, Dorthe Winther. 

02:22

VIDEO: I alt er 378 indbyggere flyttet fra de østjyske øer siden 2009. Videoen er fra juni 2019.

Luk video