Nej til halalslagtet kød kan blive en dyr fornøjelse

Det kommer til at koste ekstra, når borgerne i Horsens kan sige nej til rituelt slagtet kød i daginstitutionerne. Det bekymrer dog ikke kommunen

Borgere, der får mad som en del af en kommunal madordning, vil fremover kunne tilvælge ikke-rituelt slagtet kød. Foto: Kristoffer Juel Poulsen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV SYD

Fra årsskiftet kan borgerne i Horsens Kommune fravælge rituelt slagtet kød i de kommunale institutioner, hvor der serveres mad.

Det betyder, at forældre kan sige nej tak til, at deres børn for eksempel skal spise halalslagtet kød i børnehaven.

Læs også Nyt tilbud til borgerne: Kan undgå halalslagtet kød

Danish Crown har tidligere udtalt, at slagterikoncernen godt kan levere det ikke rituelt slagtede kød, men de advarer om, at det kommer til at koste ekstra. Det er dog ikke en bekymring for Tanja Nyborg, der er direktør for Uddannelse og Arbejdsmarked i Horsens Kommune.

- Vi har en forventning om at kunne håndtere det inden for de økonomiske rammer, vi har, men vi følger det selvfølgelig nøje, og så må vi se, hvordan det udvikler sig, siger Tanja Nyborg.

Vi har respekt for forskellige kulturer og religioner i forhold til mad.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Hun mener heller ikke, at det nye hensyn til rituelt slagtet kød adskiller sig fra de hensyn, som institutionerne allerede tager i dag.

- Det er vigtigt at understøtte forskellige behov. Vi har allerede i dag en måltidspolitik, hvor vi tager hensyn til og håndterer ønsker fra allergikere og muslimer, fortæller Tanja Nyborg.

01:44

VIDEO: Da et halalforbud blev diskuteret i oktober sidste år, lød det fra slagterigiganten Danish Crown, at det vil få konsekvenser, hvis et forbud mod halalslagtet kød indføres i Horsens Kommune.

Luk video

Bare endnu et hensyn

Det er Dansk Folkeparti i Horsens, der står bag tilbuddet. I budgetaftalen for 2019 står der følgende:

'Forligspartierne er enige om, at der gives mulighed for måltidshensyn til alle borgere i kommunale institutioner, hvor der produceres mad. Borgerne har således også mulighed for at kunne tilvælge ikke-rituelt slagtet kød.'

Læs også DF-top opfordrer lokalpolitikere i hele landet til halalforbud

- Det er et enigt byråd, som har taget beslutningen. I Danmark bliver der hver dag udvist utallige hensyn – det her er bare endnu et, siger borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S).

Ligesom Tanja Nyborg ser borgmesteren heller ikke et problem med forslaget, da kommunen i forvejen tager hensyn til forskellighed.

- Vi har respekt for forskellige kulturer og religioner i forhold til mad. Ligesom vi også tager hensyn til allergi og andre behov, siger borgmesteren.

00:49

VIDEO: Danish Crown har lavet en oplysningsvideo om halalslagtning og konventionel slagtning af køer. Den kan ses her.

Luk video