Lyt til Gudenåen, imens du er på farten

Kom med på eventyr i ny podcast-serie om Gudenåen. Fra næste år vil Gudenåens lange historie og kultur blive lanceret som podcast

Selvom du sidder i bussen, bilen eller går en tur i villakvarteret kan du fra 2019 høre vandet fra Gudenåen risle og sivene blafre i vinden, mens du bliver taget med tilbage til tiden, hvor munkene malede korn på møllen ved Mossø.

Den gamle møllebygning står stadig som den gjorde, da man lavede papirmasse og pap ved Mossø.
Den gamle møllebygning står stadig som den gjorde, da man lavede papirmasse og pap ved Mossø. Foto: Mark Bundgaard

Det er meningen med en ny podcast-serie, som de syv kommuner langs Gudenåen - deriblandt Hedensted og Horsens - lancerer til foråret. Podcast er lydprogrammer man frit kan lytte til via internettet, når det passer lytteren.

- Gudenåen har både været spisekammer, transportvej og energikilde gennem årene, og der er mange spændende historier at fortælle, siger koordinator for Gudenåsamarbejdet Gunhild Øeby Nielsen til TV SYD.

Her ved Klostermølle er der samlet over 900 års kulturhistorie på ét sted.
Her ved Klostermølle er der samlet over 900 års kulturhistorie på ét sted. Foto: Mark Bundgaard

Et af de steder, hvor man måske kan komme med er Klostermølle i Horsens Kommune. Her har vandet i Gudenåen både været omdrejningspunktet for vikingerne, industrialiseringen og i dag en ren naturperle.

quote Vi mener, der er et stort potentiale i podcasts. Blandt andet vil vi gerne have fat i de travle børnefamilier, og give idéer til, hvor man skal tage hen langs Gudenåen for at få en spændende oplevelse.

Gunhild Øeby Nielsen, koordinator

- Klostermølle er interessant, fordi her er over 900 års kulturhistorie samlet på et sted, fortæller museumsinspektør ved Horsens Museum Lars Pagh, der står ved et af de et meter store stenhjul, som fra 1800-tallet og frem blev brugt til at producere papirmasse og pap ved den gamle mølle.

Podcasts boomer:

Podcastformatet er i de seneste år vokset stødt, og selvom det kun er lyd, der kommer ud til brugerne, så giver det god mening at bruge mediet til at opleve Gudenåen.

- Vi mener, der er et stort potentiale i podcasts. Blandt andet vil vi gerne have fat i de travle børnefamilier, og give idéer til, hvor man skal tage hen langs Gudenåen for at få en spændende oplevelse, siger Gunhild Øeby Nielsen.

VIDEO: Klostermølle håber, at de kommer med i den nye podcast. TV SYD.

Podcasten forventes at blive udgivet til foråret. Det er de syv kommuner langs Gudenåen, der står bag: Randers, Viborg, Favrskov, Silkeborg, Horsens og Hedensted.