Lystfiskere fangede ukendt lakseart - nu er mysteriet opklaret

Havbrug ved Horsens Fjord har tilsyneladende opdrættet sølvlaks ulovligt, mener sportsfiskere. - Vi har tilladelserne i orden, lyder det fra havbruget

Laksen her blev fanget i dansk farvand tidligere i år - til stor undren, for den hører til i Stillehavet. Foto: TV SYD.

I samarbejde med TV SYD

Tidligere i år begyndte flere østjyske fiskere at få sølvlaks på krogen. Det var aldrig sket før, da sølvlaksen hører hjemme i Stillehavet, og det undrede Danmarks Sportsfiskerforbund.

Efter fund af sølvlaks ved Djursland og i Horsens Fjord begyndte forbundet at undersøge, hvor fiskene kunne komme fra, og de mener nu, at have opklaret mysteriet.

Læs også Lystfiskere fanger lakseart som ikke er kendt i Danmark

- I onsdag fik vi så langt om længe bekræftet, at firmaet Hjarnø Havbrug overfor Hedensted Kommune havde erkendt, at de har opdrættet sølvlaks her i flere år faktisk, siger Verner W. Hansen, formand, Danmarks Sportsfiskerforbund.

Hvis de ikke har haft tilladelserne i orden, så er det jo ulovligt.

Verner W. Hansen, Danmarks Sportsfiskerforbund

Ifølge Dansk Sportsfiskerforbund er der i Danmark ikke nogen, der har tilladelse til at opdrætte sølvlaks.

- Vi har været hele vejen rundt for at høre, om der var kendskab til, om der var givet tilladelse til nogen om at producere sølvlaks, og det var der ikke, siger Verner W. Hansen.

- Hvis de ikke har haft tilladelserne i orden, så er det jo ulovligt, siger han.

200 hun-sølvlaks er sluppet ud

Ifølge sportsfiskerforbundet har Hjarnø Havbrug oplyst til Hedensted Kommune, at 200 hun-sølvlaks er sluppet ud fra havbruget, et udslip som ikke har været indberettet.

Læs også Nicklas fangede den første sølvlaks i danske farvande

I et skriftligt svar, som Hjarnø Havbrug har sendt til TV SYD, skriver de, at de har haft tilladelserne i orden.

- Hjarnø Havbrug A/S har gennemført et mindre forsøg med opdræt af sølvlaks på virksomhedens havbrug i mundingen af Horsens Fjord, og de fangede sølvlaks kan stamme fra dette havbrug. Produktionen af sølvlaks er sket med myndighedernes tilladelse, idet der på dette havbrug er tilladelse til opdræt af laksefisk, og således også sølvlaks, skriver de i en pressemeddelelse.