Lokal biavler håber på pesticid-forbud: Bierne har fået det dårligere

Hans-Jørgen Kruse Rasmussen krydser fingre for, at EU vil lave et forbud mod pesticider, der er farlige for bier

Medlemmer fra Horsens og Omegns Biavlerforening på inspirationstur. Formanden for foreningen håber på et EU-forbud mod insektmidler, der skader bierne. Foto: Hans-Jørgen Kruse Rasmussen

I samarbejde med TV SYD

Hans-Jørgen Kruse Rasmusen er formand for Horsens og Omegns Biavlerforening. Han har avlet bier i 20 år, og han mener, at bierne har fået det dårligere med årerne.

Læs også DSB vil bore i lokomotivføreres psyke i selvmords-projekt

- Vi kan mærke en øget belastning på bierne gennem årerne. De har det ikke så godt som tidligere, siger Hans-Jørgen Kruse Rasmussen til TV SYD. 

01:15

VIDEO: Lene Kiel har været hobbybiavler i 12 år og er daglig leder af Bistad i Aarhus, som er en socialøkonomisk virksomhed, der beskæftiger udsatte borgere. Hun går højt op i at vi passer på bierne.

Luk video

En rapport fra EU's agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, har fastslået, at en række insektmidler i landbruget, de såkaldte neonikotinoider, udgør en fare for biers liv. 

Pesticiderne kan påføre bier store skader på nervesystemet, forklarer seniorforsker Marianne Bruus på Aarhus Universitet til Ritzau.

- Det kan være alt fra, at de bevæger sig anderledes, til at de slet ikke kan bevæge sig og til sidst dør. Det kan også ødelægge deres signaler, så de ikke kan sanse og finde rundt, som de plejer, siger hun.

Læs også Bistad sætter honningbier ud: Det er vigtigt, at vi har dem

På torsdag den 22. marts mødes repræsentanter for EU-landene for at tage stilling til, om der skal indføres totalforbud mod tre slags neonikotinoider. 

- Vi håber, at der kommer en begrænsning på brugen af de insektmidler, som udgør en fare for biers liv, siger Hans Jørgen Kruse-Rasmussen til TV SYD, og fortsætter:

- Mon ikke der kan findes midler, som belaster dyrelivet mindre, men stadig kan hjælpe landbruget, sådan tror, jeg vi skal tænke, siger Hans-Jørgen Kruse Rasmussen.

Fakta om bier

Der findes cirka 290 forskellige slags bier i Danmark, som blandt andet bestøver planter og afgrøder. 
En række pesticider i landbruget, de såkaldte neonikotinoider, er mistænkt for at påføre bierne betydelig skade.
De fleste bier er enlige, hvor hunbierne bygger hver deres koloni. 
Der er omkring 100.000 bifamilier i Danmark. En bifamilie er en koloni, som består af en dronning, flere tusind arbejderbier og om sommeren også nogle hundrede droner (hanbier).
Både honningbier og vilde bier er med til at bestøve planter og afgrøder. De er dermed afgørende for fødevareproduktion.
Biernes bestøvning af afgrøder i Danmark er cirka en milliard kroner værd om året.
EU indførte i 2013 et forbud mod bejdsning af blomstrende afgrøder med de insektmidler, der kaldes neonikotinoider. De vurderes at skade bier.
Danmark giver dog dispensation til ordningen, så landmændene kan bejdse vinterraps.