Læger i Region Midtjylland udskriver mindst antibiotika

Granskning af store regionale forskelle i brug af antibiotika kan være med til at sænke forbruget, siger læge

Læger i hele landet bør se Region Midtjylland over skulderen. De udskriver nemlig mindst antibiotika. Foto: Bax Lindhardt

I samarbejde med TV SYD

Der er store regionale forskelle på, hvor ofte landets praktiserende læger udskriver antibiotika.

Det viser en rapport for 2016 fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut.

Læger i Region Midtjylland udskrev 487 recepter på antibiotika per 1000 indbyggere i 2016 og var dermed de mest tilbageholdende.

Lægerne i Region Sjælland var mest rundhåndede med recepterne og udskrev tilsvarende 575 recepter per 1000 indbyggere.

Læs også Millioner til kamp mod medicin i danske stalde

Midtjylland er det gode eksempel

Antibiotika er medicin, der bekæmper bakterier uden at angribe menneskekroppens celler. Antibiotikaen tager sig både af de bakterier, der gør os syge, men dræber også de bakterier, der er i kroppen naturligt. 

Nogle af bakterierne udvikler resistens - de bliver modstandsdygtige over for antibiotikaen, som derfor ikke kan slå bakterier ihjel lige så effektivt som før. 

Udvikler kroppen resistens over for antibiotika, kan for eksempel en lungebetændelse blive livstruende, fordi medicinen ikke længere kan slå bakterierne ned. 

Derfor er det vigtigt at få skåret ned på forbruget af antibiotika, mener lægerne i Region Midtjylland. Klinikchef på Rigshospitalets Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Niels Frimodt-Møller, mener at lægerne landet over bør se Region Midtjylland over skulderen. 

- Der er markante forskelle i udskrivningen af recepter rundt om i landet. Man bør se nærmere på, hvad der er forskellen, for vi er generelt ret ens i sygdomsfrekvens i Danmark, siger Niels Frimodt-Møller.

 

Læs også Fanget af kassetænkning: Patienter må blive på sygehuset

Store regionale forskelle

Læger i Region Syddanmark udskrev 531 recepter per 1000 indbyggere, i Region Nordjylland var det 509 recepter, mens Region Hovedstadens læger landede på 520 recepter per 1000 indbyggere.

- Det er svært at sige, hvad forskellen skyldes. Men forbruget af antibiotika er meget styret af vejledning og uddannelse af de praktiserende læger. Man kan måske se på, om det kan blive bedre nogle steder, siger Niels Frimodt-Møller.

I alle regioner er antallet af patienter, der får antibiotika, faldet. Men det er mest markant i Region Midtjylland.

I 2016 fik 17 procent færre patienter på landsplan udskrevet antibiotika end i 2007. Den samlede mængde antibiotika brugt til mennesker var dog uændret fra 2015 og på niveau med forbruget for ti år siden.