Kunst mod stress, angst og ADHD: - I skolen blev jeg set som dum og doven

Et årelangt projekt har vist, at kulturprojekter bidrager til en bedre trivsel hos personer med angst, stress og depression.

Et gammelt udtryk lyder, at 'der er mere, end hvad øjet ser'.

Det er hovedbudskabet i en ny kunstudstilling i Horsens, hvor personer med stress, angst, ADHD og autisme har udformet kunstværker, som fortæller deres indre verden.

En af dem, der har lavet et kunstværk, er Sephia Kristensen, der lider af ADHD og autisme.

- Jeg er ikke så god til smalltalk og sådan nogle ting, så jeg kan langt bedre udtrykke mig gennem kunst. Det gør jeg også, når jeg er i terapi, siger hun.

Sephia Kristensen har lavet et kunsthåndværk, der viser hende 'ferrari-hjerne'.
Sephia Kristensen har lavet et kunsthåndværk, der viser hende 'ferrari-hjerne'. Foto: TV SYD

Projektet er et samarbejde mellem Horsens Kunstmuseum, Horsens Bibliotek og Horsens Sund By med det formål at give deltagerne en mulighed for at udtrykke sig om de udfordringer, man ikke nødvendigvis ser, når man kun kigger på det ydre.

- De bearbejder og tager hånd om det liv, de lever. Det er ikke alt, man kan få øje på bare ved at se på dem, og der er de her kunstværker meget personlige og med til at vise, hvem de er, siger Kristina Rahbek Schmidt fra Horsens Sund By.

Godt for helbredet

Erfaringerne med at deltage i kulturprojekter, når man lever med stress, angst og depression, er ifølge et projekt gode.

I 2016-2019 lavede Sundhedsstyrelsen netop et projekt med fire danske kommuner og virksomheden NIRAS, hvor man undersøgte kulturprojekters indflydelse på deltagerens trivsel. Projektet kaldes Kultur På Recept.

Indre Verden

I resultaterne fra projektet står der, at "otte ud af ti deltagere har oplevet, at deres helbred er forbedret efter et tiugers forløb, og tre ud af fire har vurderet, at Kultur På Recept i høj eller nogen grad har forbedret deres trivsel".

Sephia Kristensen har sammen med John Illemann været to af udstillerne, der viderebringer deres fortællinger gennem kunst.

For sidstnævnte, der lever med ADHD, oplever han et fokus ved at være kreativ, som han ellers har svært ved at finde i dagligdagen.

- Jeg reagerer meget på lyde og er lysfølsom, og det gør, at jeg har svært ved at fokusere. Men når jeg er kreativ, bliver jeg nærmest hyperfokuseret og kan sidde med det i timevis og glemme alt andet, siger han.

Hjælp til andre

Kunsten er også en måde at udfolde det, som personer med for eksempel ADHD er gode til. For John Illemann er det kreativiteten.

- Jeg er opdraget i en ældre skole, og der var jeg jo dum og doven. Så det var mit modbevis til, at jeg havde svært ved at lave lektier og følge med i timerne, siger han.

Sephia Kristensen håber, at udstillingen kan hjælpe andre, der oplever det samme som hende, men endnu ikke har fået kendskab til de udfordringer, de har.

- For mig personligt er det vigtigt at hjælpe den yngre generation til at opdage ting i sig selv, siger hun.