Hollandsk chauffør får kæmpebøde: Vi opdager flere af dem

Ny sag med kæmpebøder til udenlandske vognmænd og chauffører. 28-årig hollænder idømt betinget fængsel for snyd med køre-/hviletider og førerkortet

Genrefoto.

I samarbejde med TV SYD

Her i foråret har domstolene idømt kæmpebøder til en række udenlandske vognmænd og chauffører.

Torsdag modtog en 28-årig hollandsk chauffør en dom, som blev afsagt i Retten i Horsens.

- Vi har flere og flere sager af den type. Det kunne se ud til, at problemet er blevet værre. Men jeg tror mere, at det er udtryk for, at vi er bedre til at afsløre dem, siger lederen af Tungvognscenter Syd, politikommissær Stig Simonsen, til TV SYD.

Læs også Massiv snyd med hviletidsregler sender vognmand i fængsel

Den dømte chauffør indrømmede, at han havde pillet med lastbilens takograf, og at han havde et ekstra førerkort. I alt blev han dømt for 28 forhold.

Vognmand fik bøde på 138.000 kr.

I samme retsmøde blev hans vognmand idømt en bøde på 138.000 kr. for ”arbejdsgiveransvaret for chaufførens overtrædelse”, skriver specialanklager Pernille Moesborg, Sydøstjyllands Politi.

Han forklarede, at han havde lavet overtrædelserne for at komme hurtigere hjem til sin familie.

Pernille Moesborg, specialanklager

Tungvognscenter Syd stoppede den hollandske chauffør ved Hedensted den 22. august. Her blev takografen, som bl.a. måler køre-/hviletiden, undersøgt.

- Det er blevet nemmere med de digitale takografer, siger Stig Simonsen til TV SYD. Vi har en computer, som hurtigt kan afsløre, om der er noget at komme efter. Så går vi først 7 dage tilbage - og så 28 dage.

Den 28-årig hollandske chauffør blev idømt 30 dages betinget fængsel, en bøde på 39.000 kr. og frakendt retten til at køre bil i Danmark. Chaufføren havde pillet ved lastbilens takograf, som måler køre-/hviletider. Han havde også et ”ekstra førerkort”. Chaufføren modtog dommen. I samme retsmøde fik hans vognmand en bøde på 138.000 kr.

Arkivfoto af takograf som er et kontrolapparat, der registrerer alle chaufførens bevægelser - og hvor lang tid bilen står stille. Foto: TV SYD

- Ved at undersøge takografen fandt politiet frem til, at der var uoverensstemmelser omkring, hvor langt han havde kørt den pågældende dag, og at han sidst havde taget sit førerkort ud i Holland. Derfor foretog de yderligere undersøgelser, fortæller specialanklager Pernille Moesborg fra Sydøstjyllands Politi.

Brugte en andens førerkort

Den 28-årige chauffør endte med at blive tiltalt for i alt 28 forhold, der alle omhandlede overtrædelser af reglerne om misbrug af førerkort og overtrædelser af køre-/hviletiderne fra august måned 2016. I ni af sagerne var der tale om overtrædelse af straffelovens paragraf 174, der handler om personfalsk. Det vil sige, at nogen bruger et officielt dokument, der tilhører en anden.

Læs også Vognmand tiltalt for storstilet fusk: Nu er firmaet begæret konkurs

Chaufføren modtog dommen, der også indeholder vilkår om, at han ikke må køre i Danmark de næste to år.

- Han forklarede, at han havde lavet overtrædelserne for at komme hurtigere hjem til sin familie, fortæller specialanklager Pernille Moesborg.