Før- og efterbilleder: Sådan har bycentrum udviklet sig

Horsens er en kommune i vækst, og det har den været i mange år. Flere områder har gennemgået en markant ændring.

Tårnhøje bygninger og asfalterede veje. Tager man et kig henover Horsens, er flere bygninger skudt i vejret, og nye veje danner rammerne for trafikken gennem byen.

Indbyggertallet er stigende, og det samme er antallet af nye boliger. Vi har samlet tre steder, der har fået et markant nyt udseende.

I 1991 blev dagligvarehuset OBS indviet her på grunden, og senere skiftede det navn til Kvickly. Nu er butikken jævnet med jorden, og flere end 350 nye boliger er opført. I bunden af de 7-etagers høje bygninger ligger flere restauranter og butikker.

Nu hedder det Lilli Gyldenkildes Torv, og i 2020 blev byggeriet kåret som årets værste byggeri af Arkitekturoprøret.

På grunden overfor Horsens Station har der i ti år været en øde plads efter Danish Crown slagteriet flyttede tilbage i 2005. I dag ligger blandt andet Horsens’ højeste byggeri med 16 etager på grunden.

Det er VIA University College, der sammen med Social- og Sundhedsskolen og Innovationshuset skal have sin daglige gang i de nye bygninger. Hvor Social- og Sundhedsskolen allerede er flyttet ind i den ene bygning, bliver det VIA University College og Innovationshusets tur i sommeren 2021.

For at kunne fuldføre opgaven med det høje byggeri krævede det hjælp fra Danmarks største tårnkran på 80 meter.

Havnen var tidligere base for både fiskefoder og rengøringsmidler. De fleste, der har lagt vejen forbi havnen, har formentlig spottet tre blågrønne fisk på den 30 meter høje silo-bygning. Dana Feed lavede fiskefoder på havnen frem til 2008. I 2019 blev silo-bygningen lavet til murbrokker og er nu blot et hjørne af et større havneområde med boliger og virksomheder.

Også firmaet Nopa-Nordic, der producerede rengøringsartikler, har haft adresse på havnen. Samme sted, hvor der i mere end 40 år blev produceret mælkepulver til udlandet. Området er også en del af det nye område på havnen, hvor boliger og virksomheder holder til.