Feriekoloni ændrede søstrene Anja og Maybrits liv - nu vender de tilbage

Søstrene Anja Petersen og Maybrit Gade var som børn flere gange på feriekoloni på Louisenlund på Endelave. Nu vender de tilbage for at fejre jubilæum

Søstrene Anja Petersen og Maybrit Gade deler sommerferieminder med 5.000 andre. De har holdt sommerferie på Endelave som børn. Foto: Jørgen Guldberg

Hanne Fredslund Kristensen og Martin Sikær Kristensen var stand-in for deres afdøde far - tidligere forstander Peter Sikær - ved 70-års jubilæet for den nu lukkede feriekoloni. Foto: Jørgen Guldberg

Endelave ligger i Kattegat sydvest for Samsø. Øen er en del af Horsens Kommune. Foto: Google Maps

1 af 3

I samarbejde med TV SYD

Søstrene Anja Petersen og Maybrit Gade deler sommerferieminder med 5.000 andre. De har holdt sommerferie på kattegatøen Endelave som børn. 

Torsdag var det 70 år siden, at Børnenes Vel sendte børn fra dårligt stillede familier i Vejle på feriekoloni på Endelave, og derfor samledes nogle af dem på den tidligere feriekoloni for at mindes barndommens ferieparadis.

Læs også Jacob Haugaard græd, da han sang for udsatte: - Jeg føler, det er tæt på mig

For de to søstre var feriekolonien ikke bare den eneste ferie, de havde som børn - den ændrede også deres liv.

- Vi havde ikke mulighed for at holde ferie andre steder om sommeren, så det var simpelthen et fristed for os, mindes Anja Petersen.

Jeg blev overtalt til at tage med herover, og det blev det bedste jeg har gjort, for ellers havde jeg nok ikke udviklet mig så meget.

Maybrit Gade, tidligere feriekolonibarn på Louisenlund

Mindre end halvdelen af de børn, der søgte om ophold, kom på koloni på Louisenlund. Men søstrene Anja Petersen og Maybrit Gade var blandt de 140 børn, der var plads til på kolonien:

- Det var mig, der startede, og så kom min søster året efter, fortæller Anja Petersen, og Maybrit bryder ind:

- Ja, jeg var sådan en meget stille pige, der helst ville være hjemme, men blev overtalt til at tage med herover. Det blev det bedste, jeg har gjort, for ellers havde jeg nok ikke udviklet mig så meget.

VIDEO: Se et tv-indslag om de to søstres gensyn med feriekolonien på Endelave:

02:40

Det er i dag 70 år siden Børnenes Vel sendte de første børn fra dårligt stillede familier i Vejle på feriekoloni på Endelave. I tidens løb har 5000 skolebørn holdt sommerferie på øen, og i dag samledes nogle af dem på den tidligere feriekoloni for at mindes barndommens ferieparadis. For to søstre var feriekolonien ikke bare den eneste ferie, de fik - den var også med til at ændre deres liv:

Luk video

Lejrchefens børn tog imod gæster 

Det er det tidligere byrådsmedlem i Vejle Peter Sikær, der, inden han døde af kræft for et halvt år siden, planlagde markeringen af 70-året for åbningen af den populære feriekoloni.

Som leder af kolonien i 34 år var stedet Peter Sikærs hjertebarn. I dag var det hans børn, der stod klar til at modtage de mange gæster i stedet for ham: 

- Vores gamle far har altid været lidt stor i slaget, så han mente, vi skulle invitere alle, der havde været på koloni. Dér taler vi potentielt 5.000 deltagere. Vi syntes, det var lige lovligt ambitiøst, men han fik altid sin vilje, og det gjorde han også her, fortæller Sikærs datter, Hanne Fredslund Kristensen.

50 tidligere feriekolonibørn tog i dag turen tilbage til Endelave for at fejre feriekoloniens  70-års jubilæum. Foto: Jørgen Guldberg

5000 gæster blev det ikke til torsdag. Der kom omkring 50 tidligere kolonibørn til Endelave, der ligger en times sejlads fra fastlandet i Kattegat ud for Horsens Fjord:

- Mængden er ikke afgørende. Det afgørende er, hvis nogen har lyst til at genoplive gamle minder, fortælle røverhistorier og genopleve, hvor man måske fik sin første kæreste og måske var heldig at få sit første kys, smiler Peter Sikærs søn, Martin Sikær Kristensen.

VIDEO: Se udsendelsen fra TV SYDs besøg på feriekolonien Louisenlund i 1992.

13:35 Luk video