Efter 40 år er heavyband stadig toppen: - De gør drenge til mænd

Pretty Maids kan i år fejre 40-års jubilæum og kan se tilbage på en stormfuld tid med oplevelser i ind- og udland med trofaste fans. Nu åbner en ny udstilling om Horsens-bandet.

- Pretty Maids gør drenge til mænd.

Sådan siger Lars Cederlund Olesen fra Horsens, der er en af Horsens-bandet Pretty Maids' trofaste fans, der har fulgt heavy metal-bandet siden begyndelsen i 1981.

Covernummeret ’Please Don’t Leave Me’ gjorde bandet populært og sendte dem ud i verden. Bandets storhedstid var op igennem 1980’erne og 1990’erne, hvor bandets medlemmer levede det vilde liv med fans i hele verden.

Pretty Maids formåede dog - modsat mange andre bands - at gøre sig relevante i mange år. Faktisk så mange at de i år kan fejre 40-års jubilæum, hvilket også fejres med udstillingen 'Heavy [Hævi] Horsens', der kan opleves på Horsens Museum fra den 1. november 2021 til 28. februar 2022.

- Jeg husker tydeligt, at min far sagde: ”Du kommer til at vokse fra deres musik og i stedet lære at drikke rødvin og høre opera”. Min far fik til dels ret, for rødvin har jeg lært at drikke - godt og grundigt - men operaen kom aldrig, og Pretty Maids-fascinationen fortsatte, siger Lars Cederlund Olesen.

Benjamin Blender og Lars Cederlund Olesen er trofaste Pretty Maids-fans og følger dem i ind- og udland.
Benjamin Blender og Lars Cederlund Olesen er trofaste Pretty Maids-fans og følger dem i ind- og udland. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Bysbørnene Pretty Maids

Han har i mange år har delt Pretty Maids-oplevelser med sin gode ven Benjamin Blender, der også kommer fra Horsens. For vennen Benjamin betyder det meget at dele hjemstavn med Pretty Maids-drengene.

- En af grundene til at vi holder så meget af dem er, at det er lokale drenge, så havde de været fra Skive, så er det ikke sikkert, jeg havde fulgt dem så meget, som vi har gjort og gør.

Lars Cederlund Olesen og Benjamin Blender havde i 2006 Horsens-bodegaen Den gyldne hest, hvor mange af medlemmerne i Pretty Maids ofte var at finde. Der lærte de to superfans bandmedlemmerne at kende, hvilket i dén grad styrkede fascinationen for bandet.

- Vi har været til virkelig mange koncerter sammen i ind- og udland med et helt slæng fra Horsens, siger Benjamin Blender, mens Lars Cederlund Olesen grinende fortsætter:

- Vi er tit taget afsted til koncerter sammen, men kommet hjem hver for sig, for det ender jo altid i stor fest, ballade og hygge.

Pretty Maids-guitarist Ken Hammer under en koncert i 1997.
Pretty Maids-guitarist Ken Hammer under en koncert i 1997. Foto: Jakob Boserup/Ritzau Scanpix

Superstjerner in spe

Man skulle måske tro, at Lars Cederlund Olesen og Benjamin Blender efterhånden var blevet for gamle til heavy metal og trængte til roligere musikalske indtryk, men det er langt fra tilfældet.

- Faktisk har vores glæde ved Pretty Maids gjort, at vi selv har startet et band, hvor vi spiller heavy metal fra morgen til aften, hvis vi kan komme afsted med det, fortæller Lars Cederlund Olesen, som dog erkender, at musikken ikke falder i alles smag.

quote Der er snart ikke andet for end at skrue på arven, indtil de begynder at lytte med.

Lars Cederlund Olesen, Horsens

- Mine børn på 23 og 25 år har jeg svært ved at få ind i Pretty Maids-folden, så der er snart ikke andet for end at skrue på arven, indtil de begynder at lytte med.

Forsanger uhelbredelig syg

Tilbage i februar i år talte TV SYD med forsanger Paul Christensen (bedre kendt som Ronnie Atkins) om hans sygdomsforløb.

På trods af lovninger om en kræftfri fremtid ville skæbnen det anderledes, og allerede en måned efter at Paul Christensen blev erklæret kræftfri, vendte kræften tilbage. Kræften havde via blodbanerne spredt sig til knoglemarven, og Paul Christensen blev i marts 2020 erklæret uhelbredelig syg med kun en meget lille chance for at overleve.

Allerede en måned efter at Paul Christensen blev erklæret kræftfri, vendte kræften tilbage.
Allerede en måned efter at Paul Christensen blev erklæret kræftfri, vendte kræften tilbage. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

- Da jeg fik diagnosen, gik der panik i mig. Jeg fik nogle angstanfald, fordi man er bange for at skulle sige farvel til alle de ting, man holder af. Man føler, at fremtiden bliver stjålet fra en, fortæller han.

Bandet afholder ikke koncerter i år og udgiver heller ikke nye sange, så derfor betyder det ekstra meget for Paul Christensen, at fansene kan opleve udstillingen 'Heavy [Hævi] Horsens' og kigge tilbage på 40 år fuld af heavy metal.

- Jeg kender ikke bandets eller min egen fremtid, så nu vil vi med udstillingen fejre de 40 år, der er gået, og så må vi se, hvad fremtiden bringer, siger Paul Christensen.

Hvem er Pretty Maids?