Borgmester vil hæve kommuneskatten og bruge penge på velfærd

Den seneste udligningsreform betyder, at Horsens Kommune mister knap 30 millioner kroner. Derfor vil borgmesteren nu hæve kommuneskatten.

Hævelsen af kommuneskatten skal diskuteres til efterårets budgetforhandling.

I samarbejde med TV SYD

Fra 25,2 procent til 25,4 procent.

Det er den stigning i kommuneskatten, som Horsens' borgmester, Peter Sørensen (Socialdemokratiet), lægger op til, når budgetforhandlingerne går i gang til efteråret.

Læs også Dusinvis af lovbrud fundet hos burgerkæde

Borgmesterens ønske om en skattestigning kommer efter den seneste udligningsreform, der koster Horsens Kommune knap 30 millioner kroner om året. Men ved at hæve skatten med 0,2 procent kan dét tab dækkes, fortæller Peter Sørensen.

Vi har brug for at have robusthed omkring vores økonomi.

Peter Sørensen, borgmester, Horsens, Soc. dem.

- Vi har brug for at have robusthed omkring vores økonomi, så vi har råd til at investere i de kernevelfærdsområder, som en kommune først og fremmest drejer sig om, siger Peter Sørensen.

Penge til velfærd

Ifølge borgmesteren havde man før udligningsreformen en plan om at investere omkring 57 millioner kroner i velfærd i 2021, hvilket svarer til 130 nye medarbejdere. Og det mener han stadigvæk, der er plads til, hvis udligningsreformens tab kan dækkes med en skattestigning.

- Kommunen havde før udligningssagen en økonomisk investeringsindsigt i hele vores velfærdsområde, og med de 0,2 procent - som vi mister, og som vi så vil kunne få ind igen - vil vi kunne fortsætte med at investere i vores velfærdsområder.

Læs også To mænd sigtet for grov vold og frihedsberøvelse – huggede lillefinger af med økse

Men ifølge viceborgmesteren Martin Ravn fra Venstre, giver det ikke mening:

- De to ting hænger ikke sammen. Så der er noget i det udspil fra socialdemokraterne, som ikke hænger sammen. Og det vil vi gerne have på plads inden. Hvad er den konkrete opgave? Er det at finde 30 millioner kroner og øge robustheden, eller vil man ansætte flere medarbejdere?, siger Martin Ravn.

Fra 25,2 procent til 25,4 procent. Det er den stigning i kommuneskatten, som Horsens' borgmester, Peter Sørensen (Soc. dem.), lægger op til, når budgetforhandlingerne går i gang til efteråret.

Venstre: Kig i eget regnskab

For Martin Ravn er en skattestigning en sidste udvej for at finde de 30 millioner kroner, som kommunen kommer til at mangle.

- Vi mener, at før man begynder at kigge på en skattehævelse, så skal man kigge sit eget regnskab og sin egne muligheder igennem internt, inden man bare beder borgerne om at betale flere penge til de udgifter, vi har som kommune, fortæller Martin Ravn.

Vi ser helt klart, at man skal finde det inden for det, som man kalder kolde hænder - altså det administrative område.

Martin Ravn, viceborgmester, Horsens, Venstre

Han mener godt, at pengene til at dække hullet i kommunekassen kan findes et andet sted.

-  Vi ser helt klart, at man skal finde det inden for det, som man kalder kolde hænder - altså det administrative område, siger viceborgmesteren.

En blandet modtagelse

Hos borgerne får forslaget en blandet modtagelse. Nogle har ikke noget imod en skattestigning, hvis der så bliver sat fokus på velfærd.

- Hvis det kan gøre, at vi ikke skal spare yderligere på ældreområdet, som i forvejen er skåret til benet og børneområdet - i det hele taget mennesker, der har brug for ekstra hjælp - så synes jeg, at det er okay, siger Ingrid Agger fra Horsens.

Læs også Jesper vil have danskerne til at droppe vand på flaske

Men Kirstin Frovin fra Horsens ikke mener, at skatten skal stige.

- Jeg synes, at det er lidt ærgerligt, fordi jeg synes, at der er blevet brugt rigtig, rigtig mange penge, som måske kunne have gjort, at det ikke var nødvendigt at hæve kommuneskatten.

01:04

Nu er Banestien langs den gamle jernbane mellem Horsens og Odder åbnet for naturinteresserede og motionister. Se indslaget fra den 12. juli 2020 her. Video: Melissa Villumsen

Luk video