93-årig døde: Mænd nægter groft hjemmerøveri

En 35-årig og en 53-årig mand - begge misbrugere - skulle bruge penge til stoffer

En 93-årig kvinde blev udsat for brutalt hjemmerøveri i sit hjem her på Vibevej i Horsens. Kvinden døde en måned efter overfaldet. I dag begyndte den fire dage lange retssag ved retten i Horsens mod to mænd, der er tiltalt for hjemmerøveri og grov vold med døden til følge.

I samarbejde med TV SYD

Natten til den 19. maj sidste år blev en 93-årig kvinde udsat for et groft hjemmerøveri i sin villa på Vibevej i Horsens og døde en måned efter af sine kvæstelser. 

Retssagen mod de to formodede gerningsmænd begyndte i går og fortsætter i dag, fredag.

De to mænd på henholdsvis 34 og 53 år er tiltalt for hjemmerøveri og grov vold med døden til følge. De nægter sig begge skyldige, men erkender, at de var i huset den nat.

Læs også Politiet anholder to mænd for hjemmerøveri mod ældre kvinde

- Vi manglede begge penge til stoffer, og vi tænkte, at vi ville begå indbrud. Jeg fandt helt tilfældigt en ekstranøgle til huset i et skur, og så låste vi os bare ind, forklarede den 35-årige mand i retten i Horsens torsdag. 

Skynd jer at komme

Men i huset lå den 93-årige kvinde og læste, og hun råbte de to mænd an. Derefter eskalerede situationen og kvinden blev slået, sparket og trampet på. Hun blev fundet næste dag af sin hjemmehjælper, og på det tidspunkt havde hun flere blødninger i hjernen, et brud på kæben og var konfus.

Selvom de nægter at have begået hjemmerøveri, så er det netop, hvad det er, når man trænger ind til en ældre kvinde om natten med brug af rette nøgle.

Anna Holm Christensen, anklager

- Skynd jer at komme. Hun har blod over det hele, og huset er gennemrodet. Jeg tror, hun har været udsat for et hjemmerøveri, lød det på det alarmopkald, som hjemmehjælperen ringede ind, da hun fandt kvinden klokken 08.52 næste morgen.

Den 93-årige blev kørt på sygehuset og behandlet for sine skader. Hun blev aldrig i stand til at blive afhørt af politiet, og døde en måned senere.

Inden hjemmerøveriet var hun en frisk kvinde, der klarede sig selv i sit eget hjem. Derfor er de to mænd også tiltalt for vold med døden til følge.

I forbindelse med røveriet på Vibevej fik den 93-årige kvinde flere kvæstelser i hovedet. Foto: Local Eyes

Stjal mobil fra 93-årig

Udbyttet efter hjemmerøveriet blev ikke så stort, som de to misbrugere havde forestillet sig. De slap afsted med nogle smykker, en mobiltelefon og noget sølvtøj. Mobiltelefonen tog de kun af én grund, forklarede den 53-årige i retten.

- Det var så hun ikke kunne ringe efter hjælp. Jeg smed den i en å på vejen hjem.

Sølvtøjet solgte de videre og fik 1600 kroner for, som blev brugt på stoffer.

Læs også 93-årig døde efter brutalt hjemmerøveri - nu begynder retssagen

De to mænd opdagede først langt senere, at kvinden var hårdt kvæstet og senere døde af sine kvæstelser.

I Retten i Horsens i dag nægtede de dog begge at være skyld i hendes død.

- Jeg har ikke gjort noget. Hun lagde sig selv på gulvet, da vi kom ind, sagde den 53-årige, mens den 35-årige mente, at det måtte være kammeraten, der havde forøvet volden.

- Jeg så, at hun tog fat i hans ben, da han ville gå, og så sparkede han hende for at komme fri, sagde den 35-årige.

Læs også Nye oplysninger om hjemmerøveri der kostede 93-årig livet

Strenge straffe

Bliver mændene dømt for hjemmerøveri og grov vold med døden til følge, risikerer de over 10 års fængsel.

- Selvom de nægter at have begået hjemmerøveri, så er det netop, hvad det er, når man trænger ind til en ældre kvinde om natten med brug af rette nøgle. Så må man indse, at der kan være nogen hjemme, og når så man fortsætter, så laver man hjemmerøveri, sagde anklager Anna Holm Christensen, Sydøstjyllands Politi.

Sagen fortsætter i morgen fredag, og der falder dom den 5. april.

Mændene er tiltalt for

  • Overtrædelse af straffelovens paragraf 288 stk. 2, der omhandler røveri af særlig grov beskaffenhed under indtrængen i privat hjem.

     
  • Overtrædelse af straffelovens paragraf 246 om legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter med døden til følge. For den 35-åriges vedkommende er han tillige tiltalt for straffelovens paragraf 247 om vold i gentagelsestilfælde.