Usædvanlig mulighed til salg: Få din egen vandkilde

Vandet fra Arnakkekilden i Silkeborg er nu kommet på markedet, efter Carlsberg har opsagt deres kontrakt efter 45 år.

Tørster du efter at få din egen vandkilde, så har du nu muligheden for at realisere den drøm i Silkeborg.

Normalt er det bygninger eller områder, man kan leje af kommunen, men nu er der altså en helt unik mulighed for at få fingrene i en vandkilde, som Silkeborg Kommune har sat på markedet.

Og det sker absolut ikke hver dag, at kommunen udbyder sager i den størrelse, understreger Simon Øster Foldager, der er sektionsleder i Kultur- og Borgerservice ved Silkeborg Kommune.

- Det sker meget, meget sjældent, at vi har det her udbud. Det er første gang i nyere tid, siger han.

quote Det er meget specielt, fordi det er en kilde med en unik historie, som man kan bruge til historiefortælling.

Simon Øster Foldager, Sektionsleder, kultur- og borgerservice, Silkeborg Kommune

Det er vandet fra Arnakkekilden, der skal have en ny tapper, fordi Carlsberg efter 45 år stoppede deres produktion af den kendte vand med navnet "Carlsberg Kurvand." Det skete efter år med svingende salg, fordi restauranter og caféer blev ramt af corona-nedlukninger.

I sin tid var det ikke tilfældigt, at drikkevaren fik sit navn "Kurvand."

Den fik nemlig navnet efter Silkeborg Vandkuranstalt, som åbnede i 1883, og brugte kildevandet til at gøre særligt lungesyge og dårlige folk bedre med masser af kurbade og kurvand.

- Alle kan i princippet købe den

Det er Silkeborg Kommune, der ejer Arnakkekilden, og derfor er det også dem, der beslutter, hvem den nye lejer af kilden skal være.

- Alle kan i princippet købe den. Man lejer rettighederne til at tappe vand af kilden, men i princippet kan alle ”købe” den, og det kan både være lokale eller nationale, fortæller Simon Øster Foldager.

Ifølge kommunes sektionsleder i Kultur- og Borgerservice bliver det dog afgørende for den nye tapper, hvor meget vand der tappes.

- Vi har valgt ikke at have en mindstepris, men dem, der byder skal skrive i deres ansøgning, hvor meget vand de vil tappe og til hvilken pris. Så der er ikke noget fast beløb, forklarer han.

Køb vand - og få historien med

Det er flere millioner liter vand, der årligt kan tappes fra kilden, og i 2018 tappede Carlsberg ikke mindre end 6,8 millioner liter fra Arnakkekilden.

Men Søren Øster Foldager understreger, at der i salget er tale om meget mere end bare vand.

- Man køber også historien, og det er meget specielt, fordi det er en kilde med en unik historie, som man kan bruge til historiefortælling, siger han.

Arnakkekilden er ikke bare en enkelt kilde, men et helt kildeområde med flere udspring, og så er der blevet handlet med vand i 175 år.

Det er muligt for vandinteresserede at ansøge om at blive den nye ejer frem til 28. august 2022.