Sportstøjs-gigant dropper Ecco i protest over russisk forretning

Eccos fortsatte engagement i Rusland betyder nu, at firmaets varer bliver droppet i stor sportskæde.

Inden længe er det umuligt at købe et par danske Ecco-sko hos én af Sport24's mange butikker.

- Der bliver ikke placeret en eneste ny ordre, før de (Ecco, red.) har ændret deres tilgang, siger Lars Elsborg, der er administrerende direktør i Sport24, der har hovedkontor i Funder ved Silkeborg.

Han henviser til, at den sønderjyske skoproducent fortsat har 250 åbne butikker i Rusland to måneder efter landets invasion af Ukraine.

- Der er bare noget, der er større end en kommerciel tilgang til et marked, understreger han.

quote Det er et meget lille bidrag, men vi bidrager dog

Lars Elsborg, adm. direktør, Sport24

Ifølge en opgørelse fra det amerikanske universitet Yale University er Ecco én af kun fem danske virksomheder, der hverken har trukket sig helt ud af Rusland eller skruet ned for forretningen i landet efter invasionen af Ukraine.

- Vi bliver nødt til at vise en solidaritet med det ukrainske folk, lyder det fra Lars Elsborg, der ellers har været glad for samarbejdet med skofirmaet, der har base i Sønderjylland.

Ecco værner om russiske jobs

TV Syd har ad flere omgang forsøgt at få en kommentar fra skoproducenten.

Ecco har i kølvandet på Sport24's beslutning afvist at stille op til interview og henviser til et skriftligt svar, som virksomhedens presseteam sendte til TV Syd i slutningen af marts.

Her begrundede Ecco beslutningen med, at man ville vise ansvarlighed over for sine 1840 ansatte og deres økonomiske sikkerhed.

- Vi fordømmer krigen i Ukraine. Uden forbehold. Hvad der sker, er uacceptabelt og bombning af civile afskyeligt. Vi søger at leve op til vores værdier ved at tilbyde jobs til ukrainske flygtninge og økonomisk støtte, skriver skoproducenten til TV Syd.

Flere virksomheder er fortsat aktive i Rusland:

På spørgsmålet om, hvorfor virksomheden ikke sender de ansatte hjem med fuld løn, skrev Ecco dengang:

- Den russiske regering har meddelt, at indstiller man sit virke, vil ens virksomhed blive nationaliseret- og så vil jobbene være tabt for evigt. Det er derfor ikke en løsning.

Mange bække små

Hos sportstøjsgiganten i Funder håber Lars Elsborg, at kædens pres på Ecco kan ændre sønderjydernes syn på forretningen i Rusland.

- Det er den mulighed, vi har. Og det gør vi med al den kraft, vi har.

Han anerkender, at signalet til det russiske styre er mindre end den stribe sanktioner, som det internationale samfund har indført.

- Det er et meget lille bidrag, men vi bidrager dog.

Foruden Sport24 har blandt andre webshoppen Miinto ifølge Berlingske også droppet Ecco-produkter.