Sofus blev humanistisk konfirmeret i Den Gamle By

Flere unge vælger den klassiske konfirmation fra. På to år er antallet af unge, der bliver konfirmeret på en ikke-religiøs måde fordoblet. I dag var det Sofus Adsersens tur

Sofus Adsersen tror ikke på Gud, og derfor blev han i dag borgerligt konfirmeret i Den Gamle By. Foto: Svend-Wilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

I samarbejde med TV MIDTVEST

Tøjet ligner det, som klassekammeraterne er blevet konfirmeret i, og forventningerne er akkurat de samme som til en almindelig konfirmation.

Men i stedet for en tur i kirken tog Sofus Adsersen fra Bruunshåb ved Viborg lørdag til Den Gamle By i Aarhus for at blive humanistisk konfirmeret. 

Læs også Olivers konfirmationstøj kostede 0 kroner

- Det er i stedet for en kristen konfirmation, så bliver du humanistisk eller borgerligt konfirmeret, og så har det ligesom ikke noget med religion at gøre. Så lærer du mere om etik og menneskerettigheder, forklarer dagens 13-årige konfirmand.

Sofus og de andre, der har valgt at blive borgerligt konfirmeret, får foreviget dagen i Den Gamle By. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Præst skiftet ud med weekendkurser

Mens klassekammeraterne hele vinteren har gået til præst, har Sofus Adsersen i stedet været på to weekendkurser ved Kalø Vig.

- Jeg er jo blevet klogere på sådan noget med kritisk tænkning, etik og menneskerettigheder og sådan noget. Det lærte vi jo om på weekendkurserne. Det kan jeg helt sikkert taget med ud i fremtiden, siger han. 

Selve konfirmationen foregik sammen med andre unge, der også havde valgt den humanistiske vej. Under begivenheden skulle Sofus Adsersen blandt andet holde en tale om etik. 

- Etik handler om, hvorfor nogle handlinger er forkerte at gøre, mens andre handlinger er rigtige, lød det blandt andet.

Sofus Assersen blev transporteret i en åben BMW til sin fest i Viborg. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Tror ikke på Gud

Siden 2010 har det været muligt at blive humanistisk konfirmeret. Dengang var det blot 11 i hele landet, der blev konfirmeret på den måde. I år er tallet steget til 194. For Sofus Adsersens mor, Mette Jensen, er det helt okay, at hendes søn er én af dem.

Læs også Glem veteranbiler: Lej en lama til konfirmationen

- Jeg tror, vi tænkte, at det jo lige er Sofus at blive borgerligt konfirmeret, fordi han er døbt, men han har altid sagt, at han tror ikke på Gud. Så vi synes jo, at det var fint, da vi fandt ud af, at der var det her alternativ til den kristne konfirmation, fortæller hun.

Efter selve konfirmationen i Aarhus holdt Sofus Adsersen fest i Viborg. Præcis som det er kutyme ved almindelige konfirmationer var det med både familie og gaver. På mandag holder han blå mandag.

I videoen herunder kan du se mere om Sofus Adsersen, der blev humanistisk konfirmeret i Den Gamle By.

02:30

Flere unge er begyndt at blive humanistisk konfirmeret

Luk video