Pladsmangel i populær bydel: Nu går Alfred og Ella i bus-børnehave

Børnefamilier strømmer til Silkeborg Kommune og i særdeleshed til bydelen Balle, og det betyder, at pladserne i institutionerne alle er fyldte. Så nu har kommunen købt to busser, der skal erstatte de traditionelle børnehavestuer.

I godt en uge har femårige Alfred Schjødt Sørensen og seksårige Ella Marie Arvad Jensen gået i børnehave i en bus. Hver morgen bliver de afleveret i den rullende institution ved Balle Børnehus, og så kører bussen et sted hen i Silkeborg Kommune.

- Inden i er der køkken, håndvask, toilet og borde og alt muligt, siger Alfred Schjødt Sørensen.

- Det er sjovt, for man kan lave alle mulige ting, som vi plejer at lave på stuen. Man kan tegne, kigge i bøger, lave puslespil og lege med lego, tilføjer Ella Marie Arvad Jensen.


I dag går køreturen med børnehavebussen til en shelterplads ved Hvinningdal grusgrav. Det gør den hver tirsdag og torsdag. Resten af ugen besøger den natur- og kultursteder i Silkeborg Kommune.

- Den fungerer som vores stue. Det er der, vi hører hjemme nu. Vi skal selvfølgelig vænne os til det hele, men man kan også klippe og male og så videre inde i bussen eller ude i naturen. Vi kan det, vi gerne vil - bare nye steder hver dag, siger Christina Kornum, der er pædagog i den rullende børnehave.

To af medarbejderne har fået kørekort til bussen.

Bussen har blandt andet en håndvask, hvor børnene kan vaske deres hænder.
Bussen har blandt andet en håndvask, hvor børnene kan vaske deres hænder. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST


Uventet mange nye borgere

Silkeborg Kommune har købt to af de rullende børnehavebusser til 750.000 kroner stykket. Her skal der være plads til omkring 48 af de ældste børnehavebørn.

Og netop plads er noget af det institutionerne i Silkeborg mangler. Nye tal fra Silkeborg Kommune viser, at der sidste år kom 1.462 nye borgere til kommunen, og det er 400 flere end forventet. Især bydelene Balle, Buskelund og Hvinningdal i den nordvestlige del af Silkeborg er populære. Her kom der 601 nye borgere i 2020.

- Vi er blevet overrumplet af en meget stor befolkningstilvækst og også en stor tilvækst af børn, der er flyttet til især Balle, siger Søren Kristensen (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune.

De mange nye borgere i Silkeborg Kommune er kommet bag på Søren Kristensen, der er formand for kommunens børn og ungeudvalg.
De mange nye borgere i Silkeborg Kommune er kommet bag på Søren Kristensen, der er formand for kommunens børn og ungeudvalg. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST


Han har sammen med udvalget besluttet at indkøbe to de busser, som er blevet ombygget til rullende børnehavegrupper.

Ude i skoven ved den ene bus har børnene taget godt imod politikernes løsning. Både Alfred Schjødt Sørensen og Ella Marie Arvad Jensen foretrækker lige nu bussen frem for børnehavestuen.

- Man kan komme rundt omkring, og man er meget udenfor. Det er også lidt sejt at have en bus, siger Ella Marie Arvad Jensen.


Også pædagogerne er glade for deres nye arbejdsplads.

- Der er selvfølgelig startvanskeligheder, men det fungerer rigtig godt, og børnene er så begejstrede. Det er fedt at komme ud nye steder og opleve en ny verden, siger Christina Kornum.

Nødløsning eller fast ordning?

Midt på eftermiddagen vender bussen tilbage til Balle Børnehus, hvor børnene kan lege på legepladsen, indtil de bliver hentet af deres forældre.

- Bussen er alletiders løsning på et akut kapacitetsproblem, som vi er endt i her i Balle. Det er en kreativ løsning, man er nået frem til, siger Marianne Tarpgaard, der er forælder til to børn i Balle Børnehus og formand for forældrebestyrelsen.

Hun ser dog også bussen som en nødløsning i forhold til de faste rammer, der er i en traditionel børnehave.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hverdagen på et tidspunkt rammer. Jeg håber, at bussen også kan være en tryg og forudsigelig ramme, når frosten og mørket kommer igen. Det er svært at vide, om det bliver en så holdbar løsning og noget, vi kan se som en fast løsning, siger hun.

Den ansvarlige politiker er dog sikker på, at busserne også bliver en del af institutionerne i Silkeborg i fremtiden.

Marianne Tarpgaard er forælder til to børn i Balle Børnehus og formand for forældrebestyrelsen.
Marianne Tarpgaard er forælder til to børn i Balle Børnehus og formand for forældrebestyrelsen. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST


- Jeg ser det ikke som en nødløsning. Det er en hurtig løsning, for vi har kunne iværksætte det i løbet af fire til fem måneder. Det har udviklingspotentiale, og nu skal vi se, om det kan bruges andre steder i vores kommune, siger Søren Kristensen.

Han understreger, at busserne både skal fungere pædagogisk, men også i praksis, når det eksempelvis bliver dårligt vejr.

- Man skal være tryg og føle, det er rart at være – både som barn og medarbejder.

Den anden børnehavebus i Silkeborg Kommune bliver taget i brug til april, og så er det planen, at det ikke kun er de ældste børnehavebørn, der skal i bus-børnehave.