Opfordring til roere og paddlesurfere: Hjælp med at stoppe smitsom fiskesygdom

Silkeborg Kommune kæmper for at holde Gudenåen og Silkeborgsøerne fri for sygdommen IHN.

- Gudenåen, Silkeborgsøerne og andre vandløb i Silkeborg Kommune er ikke ramt af fiskesygdommen IHN, og sådan skal det gerne blive ved med at være.

Sådan skriver Silkeborg Kommune i et opslag på Facebook, og kommunen kommer dermed med en indtrængende opfordring til de mange, der færdes i naturen i Søhøjlandet.

For at undgå, at den smitsomme fiskesygdom infektiøs hæmatopoietisk nekrose (IHN) spreder sig til det midtjyske, understreger kommunen, at det er vigtigt at følge myndighedernes krav og anbefalinger.

- Vi er enormt glade for, at vi har rigtigt mange turister, og at borgerne i kommunen også benytter sig af vores fantastiske natur. Derfor skal vi også passe på den, siger formand for kommunens udvalg for klima- og miljø Claus Løwe Klostergård (SF).

Sygdommen kan ikke overføres til mennesker, men er dødelig for fisk som laks og ørreder.

Pinds Mølle Put & Take i Hørning nord for Skanderborg havde som de første ’put and take’-søer fået konstateret sygdommen IHN. I begyndelsen af juni var i år var den fundet syv steder.

quote Vi bruger mange ressourcer på at fremme levesteder for laks, ørreder og andre fiskearter, så det vil være enormt ærgerligt, hvis vi pludselig oplever, at sygdommen ødelægger alt det, vi har arbejdet for.

Claus Løwe Klostergård (SF), Formand, Klima- og Miljøudvalget, Silkeborg.

Anbefaling: Desinficer dit udstyr

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man desinficerer sit udstyr, hvis man fisker, sejler i kano, kajak eller står på paddleboard i en restriktionszone. 

Hvis man fisker i en restriktionszone er der krav om, at man rengør og desinficerer udstyr som fiskestænger, waders og blink.

- Vi bruger mange ressourcer på at fremme levesteder for laks, ørreder og andre fiskearter, så det vil være enormt ærgerligt, hvis vi pludselig oplever, at sygdommen ødelægger alt det, vi har arbejdet for, siger Claus Løwe Klostergård.

IHN er indtil videre fundet i seks dambrug i Hedensted, Aabenraa, Vejen og Rebild kommuner og i en put and take sø i Skanderborg Kommune.

Derudover er 56 andre søer under mistanke og dermed under tilsyn af myndighederne, fremgår det af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kort om IHN