Nye tiltag skal mindske antallet af overfald på jobcenter

På Jobcenter Silkeborg har man ændret på indretningen i et forsøg på at undgå aggressive borgere

For kommunalt ansatte er trusler og overfald blevet en del af hverdagen. Flere steder står de ansatte over for aggressive borgere, og blandt andet på jobcenteret i Silkeborg oplever man, at tonen er blevet mere rå. Det har betydet, at de ansatte må tage nogle forholdsregler.

- Vi har været meget bevidste om at reducere eventuelle konflikter i indretningen. Vi har for eksempel en vagt ansat, men vi har sørget for, at han ikke er det første, man møder herinde, siger jobcenterchef Simon Mæng. 

På jobcentret i Silkeborg betjener man årligt 15.000 borgere, og ifølge statistikken er der lagt op til konflikter. Antallet af anmeldte voldssager mod personer i offentlig tjeneste er nemlig steget i løbet af de seneste år, viser tal fra Danmarks Statistik. 

 

Lars Peter Andersen er psykolog på arbejdsmedicinsk klinik, og selvom han mener, at en del af den store stigning i antallet af voldsanmeldelser og trusler kan skyldes, at man er blevet bedre til at registrere episoderne, så ved han også, at den slags episoder kan have alvorlige konsekvenser.

- Det er især ansatte, som har tæt kontakt med borgere, der er i risikogruppen. Mange bliver bekymrede efter en ubehagelig episode, og de kan få svært ved at vende tilbage til arbejdet. Det kan udvikle sig til en stressmelding eller en angstlidelse, og i værste tilfælde kan man måske ikke passe sit arbejde mere. Vi kan se, at de offentligt ansatte oftere ender på førtidspension senere i livet, siger Lars Peter Andersen.

Blandt de faggrupper der er mest udsat for trusler og vold, finder man ikke overraskende politifolk og fængselsbetjente, men social- og sundhedsarbejdere og socialrådgivere er også på listen.

 

Ny indretning

På jobcenteret i Silkeborg har man for at forebygge problemer ændret på indretningen og den måde, folk bliver inviteret indenfor.

- Hvis du kom for to år siden, så var der en seks meter lang skranke. Den har vi valgt at lægge ned og i stedet lavet en pult, hvor man bliver mødt af et ansigt. Det skal gerne være en behagelig vej ind til os, siger Simon Mæng.

Ud over det har de ansatte været på kurser i konflikthåndtering. Og kombinationen af en ny indretning og et større fokus på problemet har hjulpet: Antallet af konflikter er nede på en tredjedel af, hvad det lå på for fire år siden.

VIDEO: Jobcenter Randers har fundet en succesfuld opskrift, når det handler om at hjælpe tidligere kræftramte tilbage på arbejdsmarkedet. Se mere om det i videoen her.

 

050321 Hjarnø Havbrug 1930 VTR Still

Retssag mod havbrug følges tæt: - De skal ha' lov at rydde op

hest2

Dyr på Molslaboratoriet undersøgt af politiet

Hans Jørgen Haysen

SMS-beskeder medvirker til at fælde Haysen

Smukfest

liveblog COVID-19 LIVE: Partier vil øge tempo på forhandling om festivalkompensation

AGF-Sønderjyske

Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed

image5

En person fundet død i villakvarter i Silkeborg