Nye skralde-regler på vej - lige nu er forvirringen total

Der er stor forskel på, hvordan affald bliver sorteret fra kommune til kommune. Det vil minister nu lave om på.

Der er stor forskel på, hvordan husholdningsaffald bliver sorteret fra kommune til kommune. Det vil ministeren på området nu lave om på.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Der er store forskelle på, hvordan affald skal sorteres fra kommune til kommune, viser en opgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet. 

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann (V) vil have mere ensretning på området, der skal effektivisere og øge genbruget af affald. 

- I Danmark skal vi ikke have 98 måder at indsamle og sortere affald på, vi skal have nogle ganske få. Vi skal genanvende mere og brænde mindre affald, og vi er nødt til at ensarte affaldsindsamlingen, så man møder det samme affaldssystem, uanset om man er i Herlev eller Holstebro, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Læs også Over 50.000 dåser smides ud hver uge: Her ender de

Mange kommuner henter eksempelvis plastikaffald hos borgerne. Men der er seks forskellige svar på, hvilken spand du skal lægge plastikaffaldet i. Hos nogle kommuner skal plastikaffaldet i sin egen spand eller rum. I andre kommuner skal du lægge plastikaffald i den samme spand som metalaffaldet.

Arbejdet er sat igang 

For at gøre forvirringen total indsamler nogle kommuner kun det hårde plastikaffald - for eksempel indsamlet med glas- og metalaffald - mens andre kommuner også indsamler det bløde plastikaffald - for eksempel indsamlet med papir- og papaffald.

I Danmark skal vi ikke have 98 måder at indsamle og sortere affald på. 

Jakob Ellemann (V), Miljø- og Fødevareminister

- Målet er, at alle kommuner tager de nye standarder til sig og indfører dem over en årrække. Jeg har respekt for, at omstillingen ikke kan ske fra den ene dag til den anden, men inden for tre-fem år skulle vi gerne se en langt mere ensrettet indsamling og sortering af husholdningsaffaldet, siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter: 

- Det vil hjælpe de virksomheder, som specialiserer sig i genanvendelse og på den måde hjælpe miljøet,

Læs også Aarhusianerne sorterer affald flittigt – men halvdelen ender stadig forkert

Miljøministeriet har nu sat gang i et arbejde sammen med kommuner, interesseorganisatio­ner og erhvervslivet. Projektet skal munde ud i ny fællesstandarder for affaldssortering.   

02:03

VIDEO: Er du i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald? Få hjælp i videoen her. 

Luk video