Ny lovfortolkning gør solcelle-anlæg ulovlige

Lovlige og velfungerende solcelleanlæg er ulovlige. Det skyldes en nyfortolkning af elforsyningsloven

I samarbejde med TV MIDTVEST

Fire solcelleanlæg i Silkeborg var egentlig lovlige. Men nu gør en ny fortolkning af elforsyningsloven, at de er ulovlige.

Læs også Verdens største solvarmeanlæg åbnet i Silkeborg

Det her solcelleanlæg er etableret i god tro til den daværende gældende fortolkning af lovgivningen, men nu er anlægget havnet i en gråzone.

Lars Thygesen, leder i Teknik og Energi i Silkeborg Kommune

Den nye fortolkning gør, at solcelleanlæggene skal drives som selvstændige energiselskaber, og det rammer flere kommuner. For Silkeborg Kommune drejer det sig om fire anlæg. Her mener man, at det bedst kan betale sig at skrotte de ellers velfungerende anlæg. 

- Det her solcelleanlæg er etableret i god tro til den daværende gældende fortolkning af lovgivningen, men nu er anlægget havnet i en gråzone. Nu er det op til en politisk beslutning, hvad fremtiden er for det her solcelleanlæg. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger Lars Thygesen, der er faglig leder ved Teknik og Energi i Silkeborg Kommunes ejendomme.

Energistyrelsen: Uretmæssig afgiftsfritagelse

Fortolkningsændringerne trådte i kraft i 2013, fordi staten gik glip af penge i form af elafgifter. I en mail til TV MIDTVEST uddyber vicedirektør Janni Torp Kjærgaard fra Energistyrelsen:

- Kommunernes grønne investeringer bør ikke foregå i strid med reglerne, hvor der uretmæssigt opnås afgiftsfritagelse, skriver hun blandt andet.

Læs også Energiselskaber har travlt med solceller

Energistyrelsen er i gang med en undersøgelse af de kommunale solcelleanlæg. Resultatet forventes at ligge klart i løbet af et par måneder. Herefter overtager Ankestyrelsen de sager, hvor reglerne ikke overholdes. 

Herunder kan du se et indslag om sagen.