Grill på menuen? Læs de god råd
Sidste år rykkede brandvæsnet ud til 243 brande som følge af uforsigtig brug af grill og bål.
Weekendens lune temperaturer kan friste mange til at udnytte det gode vejr til en omgang grillmad.
Men inden man tænder op og smider bøffer på grillen, kunne det være en god idé lige at få styr på sikkerheden. Og det vil Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen gerne hjælpe med.
Derfor har de i en pressemeddelelse delt en række gode råd, der kan være med til at forebygge, at en grillaften ender med en brand.
- Der er særligt tre tidspunkter i forbindelse med grill eller bål, hvor der let kan opstå brand: Hvis du tænder forkert op, det vil sige bruger tændvæske, eller hvis du placerer din grill eller bålfad for tæt på brændbart materiale, eksempelvis et hegn. Og så er der topscoreren; at du ikke får slukket kulrester og aske ordentligt bagefter, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
Det kan nemlig tage over et døgn, før aske og kulrester er helt kolde og fri for gløder.
Fem gode råd om brug af grill eller bål
Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller og tænder bål – det er sikrest at tænde op med grillstarter eller optændingsblokke
Grill kun udendørs – ved brug af grill f.eks. i en udestue er der fare for kulilteforgift-ning, som er livsfarlig
Placer grill eller bål i sikker afstand fra brandbart materiale og på et stabilt underlag – generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde
Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i tørt buskads, dugen på bordet eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt
Aske og kulrester skal være helt kolde, før du smider dem ud eller forlader bålpladsen - det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage
Ifølge pressemeddelelsen er aske, der bliver smidt væk efter bål og især grill, den helt store synder. Den tegner sig for næsten 70 procent af de formodede årsager til de 243 brande, der sidste år opstod som følge af brug af grill eller bål.
Drop tændvæske
En af de ting, beredskaberne gerne vil advare imod, er, at bruge tændvæske eller lignende, når der skal tændes op i enten grillen eller bålet.
I stedet anbefaler de, at man bruger eksempelvis optændingsblokke. Samtidig skal man være opmærksom på, at der ikke er hverken dyr eller børn i nærheden, der kan blive forbrændt.
- Vi har i tidens løb set flere alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker til optænding. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske alvorlige forbrændinger. Drop derfor tændvæsken og andre brandfarlige væsker, når du griller. Det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen.
Og bruger man en engangsgrill på stranden, kan sandet under den blive meget varmt. Derfor er det vigtigt at afkøle sandet med vand, inden turen går hjem.