Gigantisk klump 'rav' viser sig at være harpiks: - Det har ikke nogen værdi

Den 275 kilo tunge klump ungt rav, der kom på auktion søndag, har vist sig rent faktisk at være harpiks - og fuldstændig værdiløs, vurderer ravekspert.

Anders Damgaard - også kendt som Rav-Anders - er ikke i tvivl. Der er noget ravruskende galt med beskrivelsen på Lauritz.com af det, som skulle være værdifuld kopal.

- Det er ikke kopal, det er ikke rav. Det er harpiks, der er et forædlet, industrielt produkt fra mennesker. Det har ikke nogen værdi, siger raveksperten.

Søndag kunne man læse nyheden om, at verdens måske største klump kopal, som også kaldes ungt rav, var kommet på auktion hos Lauritz.com i Aarhus. Der lød vurderingen på 300.000 kroner.

Auktionen er nu fjernet fra Lauritz.com. Tidligere i dag kunne man dog se, at klumpen blev beskrevet som kopal og 'angiveligt fra slutningen af sidste istid'. Foto: TV MIDTVEST
Auktionen er nu fjernet fra Lauritz.com. Tidligere i dag kunne man dog se, at klumpen blev beskrevet som kopal og 'angiveligt fra slutningen af sidste istid'. Foto: TV MIDTVEST

Fra Hanstholm til Aarhus

Mandag lyder meldingen fra Anders Damgaard dog, at de 275 kilo er nærmest værdiløse. Men hvordan kan det gå til, at et industriprodukt ender på auktion som en genstand fra istiden?

Den rejse begynder i Hanstholm. Her fik en fisker klumpen i nettet midt i Skagerrak. Han fandt dog hurtigt ud af, at der ikke var tale om kopal.

Han lavede en handel med en anden lokal mand og solgte klumpen for 950 kroner og en kasse øl. Den nye ejer efterlod klumpen i solen, hvor den smeltede til dens nuværende form. Et klart tegn på, at klumpen ikke er mange penge værd, hvis man spørger Anders Damgaard.

- Hverken rav eller kopal ville smelte på den måde, det ville ikke arte sig på den måde. Kopal er forstadiet til rav, det er yngre end rav, men stadigvæk gammelt nok til, at det er relativt stabilt, siger han.

Museum føler sig misbrugt

Klumpen skiftede hænder igen, da den blev solgt videre til en aarhusianer for et noget højere beløb. Angiveligt indleverede aarhusianeren så den store klump til Lauritz.com – som værende kopal.

I den oprindelige pressemeddelelse står der, at auktionshuset har fået ægtheden bekræftet af geologer fra Naturhistorisk Museum i Aarhus. Men det afviser museumsdirektøren og fortæller, at de føler sig misbrugt.

- Vi har ikke geologer ansat. Det er træls som museum at blive planket for en faglighed, som jo er rigtig vigtig for os.

Inden auktionen blev slettet, stod harpiks-klumpen beskrevet som ’antageligt fra sidste istid’ på auktionshjemmesiden.

Det har i dag ikke været muligt at få et interview med Lauritz.com om sagen, men de har her til aften stoppet auktionen, indtil de har fået klumpen undersøgt yderligere.

Auktionen på den falske rav-klump var mandag i fuld gang på Lauritz.com. Buddene kom op omkring 160.000 kroner.
Auktionen på den falske rav-klump var mandag i fuld gang på Lauritz.com. Buddene kom op omkring 160.000 kroner.
Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

torden

Kraftige byger med risiko for skybrud rammer dele af Danmark lørdag

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Bøfsandwich

I foråret vandt Jesper prisen for Danmarks bedste bøfsandwich: Nu er det stukket helt af

Småfest

play Første dag med Småfest: Rammerne er mindre, men festivalstemningen er i top

Dagens mest læste